Забруднення пластиком – проблема, котру людство передає своїм нащадкам

551 0

Ми у соцмережах:

Забруднення пластиком – проблема, котру людство передає своїм нащадкам

Проблема забруднення пластиком хвилює всіх екологів світу. Людина наразі використовує велику кількість пластикових речей, багато з який розкладаються дуже довго

 Пластик: чи може він бути корисним

Чи задумується людина скільки пластику вона використовує. Ще півстоліття назад всі легко без нього обходились, але сьогодні важко уявити існування без пластикових речей. Обсяг їх виробництва, а відповідно і відходів, складає близько 9 мільярдів тон щороку і це число зростає. 10% пластику переробляється, ще 10% - спалюється. Інша частина надходить в навколишнє середовище. Світовий океан накопичує в собі весь цей пластик. В ньому можна знайти цілі сміттєві острови.

Пластикові острови та їх вплив

Течії Тихого океану утворили Велику сміттєву пляму. Її габарити перевищують площу нашої держави. Пластикові острови весь час дрейфують, потрапляючи у найвіддаленіші куточки планети. Вчені встановили, сміття може опускатися в Маріанську западину. Тож, людина повинна не тільки перейматися власними проблемами і спокійно розважатися на гральних автоматах в казино без депозита. Вона має дбати про екологію посильним для неї методом.
 
Забруднення навколишнього середовища завдає збитків економіці. Страждають галузі: туристична та рибальська. Будівництво споруд для очищення, а також формування методів перероблення пластмасових островів вимагають фінансових витрат. Багато країн вже обмежили виробництво пластикових продуктів.
 

Час розкладання пластику

Розклад пластику відбувається протягом 80 - 600 р.:
 
● Кавовий стакан розкладається 50 р.;
● трубочки з одноразовими пакетами: 100 - 200 р.;
● пляшки «PET»: 100 р.;
● пляшки - до 200 р.
 
Крім того, пластик, розкладаючись виділяє токсичні сполуки. «Спілка пластикової промисловості" створила список, що включає види пластмас, в залежності від особливостей їх перероблювання:
 
● Терефталат (PET чи ПЕТ): під дією сонця і високої температури випаровує канцерогенні і токсичні речовини;
 
● щільний поліетилен (PEHD або HDPE): практично не розкладається, аде може бути переробленим. З нього виготовляються пляшки, лотки, іграшки, харчова плівка та ін;
 
● PVC або ПВХ (полівінілхлорид) є одним з найбільш токсичних видів, адже виділяє хлоровмісні сполуки. використовується для виробництва штучної шкіри, меблів, пляшок для рослинних олій, кабелів, та ін;
● PELD (LDPE) розкладається протягом 500 р. Виробляють пластикові пакети, підгузки і прокладки;
 
● PP або ПП (поліпропілен) в ґрунті розкладається за 20-30 років, може виділяти токсичні альдегіди. З нього роблять кришечки, харчові лотки, стаканчики, упаковування для круп, цукерок;
 
● PS або ПС (полістирол): для повного розкладання потрібно понад 1 тис. років.
 
Категорія "Інше" включає пластик для якого важко визначити точний період розкладання.
 

Вплив пластику

У всіх своїх проявах вплив пластику негативний:
 
1.  Викид токсичних речовин, що призводять до загибелі флори та фауни.
2.  Заповнюючи природне середовище, руйнують екосистеми річок та океанів.
 
3. Виробництво пластмас відбувається із використанням небезпечних та отруйних речовин. А це також негативно впливає на екологічну ситуацію.

Лише невелика частка пластикових виробів вважається безпечною. Навіть «екопластик», котрий розкладається за два роки, виділяє парникові гази шкідливі для клімату та довкілля.
 

Участь в азартних іграх може викликати ігрову залежність. Дотримуйтеся правил (принципів) відповідальної гри. (21+)


@ — друкується на правах реклами.


Участь в азартних іграх
може викликати
ігрову залежність.

Дотримуйтеся правил (принципів) відповідальної гри



ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також