За план порятунку Усті студентам обіцяють 50 тисяч

1515 0

Ми у соцмережах:

Віктор Мошинський та Олексій Муляренко

Три студенти Національного університету водного господарства та природокористування мають можливість отримати винагороду — 50 тисяч гривень — за кращі проекти з відновлення басейну річки Устя. Кошти виділить новостворена благодійна організація «Фонд Олексія Муляренка» в рамках співпраці з НУВГП. У студентів є три місяці, щоб дослідити проблему та запропонувати ідеї для її вирішення з науковим обґрунтуванням.

Ініціатива належить голові Рівненської ОДА Олексію Муляренку. Його дід Олексій Костін довгий час очолював кафедру гідравліки НУВГП та відомий своїми досягненнями в цій галузі науки.

— Бажання започаткувати конкурс для студентів університету, який до сих пір зберігає світлу пам’ять про мого дідуся, виникло давно, — розповідає Олексій Муляренко. — Ми довго мізкували над форматом конкурсу. В результаті зупинились на актуальній проблемі сьогодення Рівненського району. Справа в тому, що рівненський Басів Кут бере воду з Усті. Річкова вода наповнює водосховище та, покидаючи межі Рівного, впадає в Горинь. Ми не зможемо очистити Басів Кут, не подбавши про чистоту річки Устя. Треба зрозуміти реальний стан справ, щоб далі приймати правильні рішення. Тому вже цього тижня департамент екології та природних ресурсів ОДА підпише договір з НУВГП про виконання природоохоронного заходу «Наукові дослідження з відновлення і підтримки сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану р.Устя».

За словами очільника Рівненської ОДА, підписанню договору передувала багатомісячна робота над формулюванням технічного завдання. Документом буде передбачена довгострокова співпраця між фондом та НУВГП, в рамках якої відбуватиметься поступова реалізація проектів, пов’язаних з очищенням річки Устя та озера Басів Кут. Конкурс серед студентів покладе початок комплексу заходів з очищення рівненських водойм.

— Складна ситуація з річкою Устя сформувалася навіть не за останні п’ять років, — каже ректор НУВГП Віктор Мошинський. — У зв’язку з цим на 100% відновити екосистему водойми неможливо. Проте можна зробити це хоча б частково. Спільно з облдержадміністрацією цей проект реалізуємо. На сьогодні потребує вирішення питання якості води, якості басейну, стоку, управління водним режимом цього водосховища і так далі. Паралельно ми розвиваємо співпрацю і з міською владою щодо санації Басівкутського озера. Тобто розпочинаємо комплексну співпрацю, вирішення складних інженерних проектів, і саме це — нова епоха нашого розвитку.

Робота є нестандартною та потребує індивідуального підходу і різноманітних досліджень, які вже частково напрацьовані НУВГП. Університет вже має подібний досвід — в 2017 році виконав відповідно до усіх умов технічного завдання аналогічну роботу з досліджень р.Іква. Проте проект відновлення басейну Усті особливий тим, що до нього залучать студентів.

— Ідея нашої ініціативи — показати студентам, які пишуть наукові роботи, що їхня праця може існувати не тільки на папері, а й бути реалізована на користь громади, — пояснив Олексій Муляренко. — Друга наша мета — позитивні зміни екосистеми міста. Третя — новий імпульс в науковій роботі вищого навчального закладу. До того ж НУВГП постійно проводить цільову наукову роботу з вивчення стану річок Рівненської області, бере участь в різноманітних цільових робочих нарадах і тому повністю володіє ситуацією з цього питання.

Умовами нового конкурсу передбачено створення організаційного комітету, до якого увійде Олексій Муляренко, ректор Віктор Мошинський, директор інституту водного господарства Микола Хлопук, директор інституту екології та землевпорядкування Алла Прищепа, її заступник Ігор Статник та доцент НУВГП Анатолій Карпюк — один зі студентів Олексія Костіна. До 1 вересня буде розроблена форма подання наукових робіт. Тож студенти можуть попередньо визначатися з їхньою темою та робити певні напрацювання. Після оголошення форми подачі наукових робіт буде час до 12 жовтня, щоб подати роботи претендентів.

Під час конференції, яка відбуватиметься на теренах НУВГП, щодо проблем водного господарства буде проведене попереднє оцінювання робіт та формування журі. Автори проектів отримають поради та рекомендації від експертів, щоб студенти могли доопрацювати свої роботи. До 12 грудня вони повинні будуть подати вже остаточні варіанти робіт. Журі розгляне їх до 1 лютого 2019 року. У цей день, коли народився Олексій Костін, буде оголошено трьох переможців (перше, друге та третє місця). Між ними розподілять призовий фонд в сумі 50 тисяч гривень. Найбільшу винагороду отримає студент, що посів перше місце. В той же день буде оголошена нова тема, адже конкурс проводитиметься щороку.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також