Якщо без Хомка, то всі матимуть шанс

3668 0

Ми у соцмережах:

Володимир Хомко заявляє, що не боротиметься знову за посаду голови, і йтиме першим у партсписку Ігоря Палиці як кандидат у депутати до міської ради Рівного

Міський голова Володимир Хомко заявив, що цього разу не боротиметься за посаду, а вдовольниться статусом кандидата в депутати. Давайте зараз повіримо Володимиру Євгеновичу і проаналізуємо шанси потенційних кандидатів. Якщо Хомко й справді не піде, то це будуть вибори, в яких всі кандидати матимуть шанс на перемогу. Хтось — більший, хтось — менший. Це будуть вибори, в принципі, однотипних, молодих, але з досвідом, кандидатів.

Віктор Шакирзян вже вийшов з «вузького кола»

Кандидат, який ще в травні був «широко відомий у вузьких колах», сьогодні є одним з перших у виборчих перегонах. Хай конкуренти не вірять у ті відсотки, які показують власнику компанії «Західтрансбуд», але реальність така, що кожен п’ятий виборець зараз думає голосувати за Шакирзяна. Ключове слово тут — зараз.

Нереально високий, як для Рівного, виборчий бюджет та ранній старт кампанії призвели до того, що вже у серпні мало знайдете в обласному центрі когось, хто не знає Шакирзяна. Він займається захистом підприємців, переживає за дитсадки, роздає маски, допомагає ветеранам. Ну як у старому радянському фільмі «Кавказька полонянка»: «…камсамолка, спортсмєнка, актівістка і красавіца…». Як тут не рости рейтингу, особливо, коли інші кандидати ще нічого не починали робити. І це головна проблема Шакирзяна.

Легко бути першим, не маючи ще суперників. До того ж, для пересічного виборця ще не означено партійний прапор, під яким піде він на вибори. Хтось у ньому бачить кандидата від «Слуги народу», інші — висуванця «Європейської солідарності». Тож коли з’являться інші кандидати, на Шакирзяна чекає просідання рейтингу. Це буде викликом для його штабу. Та й «по-чорному» ще не почали працювати проти пана Віктора. Згадки в одному з телеграм-каналів про нібито його зв’язки з колишнім заступником начальника СБУ Олегом Назаруком та колишнім заступником керівника Нацполіції на Рівненщині В’ячеславом Єфтєнієм не рахуються. По-перше, якось дуже грубо й неправдоподібно. По-друге, ефективність телеграм-каналів можна порівняти із саперною лопаткою під час танкового бою. Але щось мені підказує, що все ще попереду.

Віктор Шакирзян і справді пов’язаний з власником ЖК «На Щасливому» Романом Курисом. Сам факт, що головою може стати людина, тісно пов’язана з одним з найбільших забудовників, неабияк бентежить інших забудовників Рівного. Вже сьогодні вони починають об’єднуватись і думати як протидіяти. Однак якщо ситуація не буде кардинально змінюватись, то з високою часткою ймовірності вже сьогодні можна стверджувати, що цей кандидат буде в другому турі.

Двічі народний депутат Юрій Вознюк — як альтернатива

Депутат Рівненської міської ради від «Фронту змін», двічі народний депутат — від «Батьківщини», а потім від «Народного фронту» — тепер Юрій Вознюк йде в голови від партії Ігоря Палиці «За майбутнє». Як стверджують поінформовані джерела, саме Юрій Володимирович розглядається «іншими забудовниками» як альтернативний Віктору Шакирзяну кандидат. І небезпідставно.

Юрій Вознюк молодий і вже досвідчений політик. За ним стоять впливові люди і ресурс партії Ігоря Палиці. Хто не знає, ця людина тісно пов’язана з олігархом Ігорем Коломойським. Нещодавно, як стверджують рівненські ЗМІ, Палиця придбав рівненський телеканал «Рівне 1», який працюватиме на перемогу Вознюка.

Його підтримав нинішній голова Володимир Хомко, що дає можливість отримати його «ядерний електорат». У списку партії «За майбутнє» опинились такі впливові рівненські бізнесмени, як Мар’ян Года та Богдан Гапяк. А це додаткові голоси та можливий ресурс. Окрім того, партія «За майбутнє» спиратиметься на електорат релігійної громади протестантів, а це дисципліновані виборці. І все було б добре в Юрія Вознюка, якби не ймовірний кандидат від «Європейської солідарності».

Пастор Олександр Третяк — з прицілом на парламентські?

В оновленій рівненській організації партії «Європейська солідарність» довго визначалися з кандидатом на міського голову. Серед ймовірних претендентів обговорювались директор ТЦ «Злата плаза» Олександр Оверчук, керівник клініки «Бейбі Док» Юрій Поліщук та відомий журналіст і голова територіальної організації «ЄС» Віталій Гайдукевич. Однак у справу втрутився «кривавий пастор». Олександр Турчинов є дуже впливовим пастором в середовищі християн-баптистів і керівником виборчого штабу партії Петра Порошенка. Кажуть, саме він вплинув, щоб Олександр Третяк, який теж є пастором цієї протестантської церкви, став кандидатом на посаду міського голови. І це проблема для Юрія Вознюка. Оскільки тепер сподіватись на дисциплінованих виборців-протестантів не доводиться.

Олександр Третяк людина вже певною мірою розкручена в інформаційному просторі. Щоправда, більше в колі своїх братів по вірі та в колі рівненських активістів. Він займається благодійністю і волонтерськими проектами. Особисто я сумніваюсь у його перспективі стати міським головою Рівного. Скоріше, для Третяка це може стати трампліном на майбутні парламентські вибори. Однак якщо виборці «ЄС» дисципліновано проголосують за висуванця своєї партії, то відсотків партії Порошенка може вистачити, щоб пан Олександр вийшов у другий тур виборів міського голови Рівного.

Віталій Коваль: шанси є, якщо виборець буде дисциплінованим

Я ніколи не приховував свого ставлення до «слуг», але спробую бути об’єктивним. У середовищі партії Володимира Зеленського довго точилась боротьба за право висуватись під «зеленим» прапором. Серед імовірних кандидатів називались: Андрій Карауш, Юрій Чаборай, Ігор Хомич, Віктор Шакирзян і навіть Володимир Хомко. Можливо, я ще когось забув, настільки багато було претендентів. Однак у підсумку в Офісі президента вирішили, що кандидатом від партії «Слуга народу» має бути нинішній голова Рівненської ОДА Віталій Коваль.

Білборди з фото цього кандидата і написом «Рівне — це ти» вже з’явились у місті. Кажуть, представляти кандидата виборцям приїде особисто Володимир Зеленський. Сумніваюсь, що це додасть рейтингу Ковалю, зважаючи на падаючий рейтинг партії «Слуга народу» та особисто Володимира Зеленського. Однак, як і у випадку кандидата від «ЄС», якщо виборець «слуг» дисципліновано проголосує за свого кандидата, цього може вистачити для потрапляння у другий тур.

Щоправда, можуть бути сюрпризи. Якщо на вибори піде відомий у Рівному політик Роман Коваль, то виборець може не розібратись, за якого Коваля потрібно ставити «галочку».

Олег Осуховський: шанси на тлі внутріпартійних чвар

Ще один кандидат, орієнтований на дисциплінований партійний електорат. Олег Осуховський тричі вигравав вибори у Рівному, будучи кандидатом від ВО «Свобода»: один раз — до обласної й двічі — до Верховної Ради. Однак є відмінність і специфіка різних виборів. Виборці підходять з різною логікою, обираючи депутата і міського голову. На власні очі бачив кілька різних опитувань, де рейтинг Осуховського як кандидата у депутати втричі вищий, ніж як кандидата на міського голову. Тут працює в мінус пану Олегу те, що він родом з Львівщини і, по суті, ніколи не проживав постійно в нашому місті. Однак зважаючи на кількість білбордів у Рівному, Осуховський вирішив всерйоз поборотись за перемогу.

Але є кілька проблем у відомого «свободівця». По-перше, це розкол всередині партії. Серйозний конфлікт між заступником голови облради Олексієм Бучинський та головою фракції «Свободи» в облраді Володимиром Валявкою може поховати не просто шанси на перемогу Осуховського на виборах голови. А поставити під загрозу проходження «Свободи» у місцеві ради Рівненщини.

До слова, кажуть, Володимир Валявка вже погодився бути керівником виборчого штабу кандидата у голови Львова, «свободівця» Руслана Кошулинського. Якщо це станеться, то рівненська «Свобода» ще й втратить значну частину фінансового ресурсу. Ситуацію може врятувати хіба що особисто Олег Тягнибок. Якщо помирить або придушить будь-які внутріпартійні конфлікти у рівненській «Свободі».

Що може додати Олексію Муляренку «СіЧ»?

Екс-голова Рівненської облради Олексій Муляренко теж зібрався поборотись за посаду міського голови. Кажуть, Олексій Віталійович піде на вибори під прапором партії «Сила і честь». Щоправда, не зрозуміло, навіщо це йому? Маючи власний особистий рейтинг в межах десяти відсотків, Муляренко може додати до результату «Сили і честі». Але що може дати «СіЧ» Муляренку? На мій суб’єктивний погляд, пішовши під прапором цієї політичної сили, він лише втратить, отримавши собі антирейтинг тих, хто піде під прапором цієї партії на вибори в місцеві ради. Віталій Ундір, Олександр Данильчук і ще кілька цікавих прізвищ навряд чи додадуть пану Олексію шансів на перемогу.

На мій суб’єктивний погляд, Муляренку краще було б взяти максимально нейтральний партійний прапор та максимально дистанціюватись від будь-яких можливих ризиків. Зважаючи на інших кандидатів, його штабу доведеться зробити майже неможливе, щоб цей кандидат вийшов у другий тур. Однак побачимо…

Галина Кульчинська: стартовий рейтинг є, але раптом Хомко передумає

Заступниця міського голови, керівник рівненської «Батьківщини» Галина Кульчинська має стартовий рейтинг, партійну структуру та кадровий потенціал галузі освіти. Такий собі стартовий майданчик для боротьби за крісло голови. Та поки що Галина Григорівна не проявляє передвиборчої активності. Чи то через брак фінансового ресурсу, чи через невіру в те, що на вибори не піде Володимир Хомко. Власне, в цьому я солідарний з Кульчинською — шанси, що Володимир Євгенович з’явиться серед кандидатів, хоч і невеликі, але вони є. Однак поки що залишимо це «за дужками». Як би там не було, але Кульчинська теж має шанси поборотись за вихід до другого туру.

Святослав Євтушенко: рейтинги вищі, ніж результат на виборах

За даними соціологічних опитувань, які були опубліковані останнім часом, Святослав Євтушенко має другий після Шакирзяна рейтинг симпатії виборців. А зважаючи на білборди, які з’явились у Рівному, він кандидат від Народного руху України. Так, ця партія ще існує!

Євтушенко — один з найбільш впізнаваних рівненських політиків. Його ім’я можна було побачити на смітниках, він всіх вітає зі святами і днями народження. Тому й не дивно, що в нього є з чим йти на вибори. Але щоразу його результат на виборах нижчий за ті рейтинги, які показує соціологія перед виборами. Тому пану Святославу потрібно вирішити питання дисциплінованості власних виборців і довести їх цього разу до виборчих дільниць. Якщо він, звісно, буде кандидатом на міського голову.

Я можу помилятись, але припускаю, що Євтушенко може провернути фокус, який він провів перед виборами 2015 року. Розкачати свій рейтинг, показати соціологію і обміняти свою неучасть у виборах голови на прохідне місце у списку до міської ради. Так на минулих виборах він став першим номером партії «Громадський контроль», що, по суті, залишило поза міською радою і поза політикою лідера цієї партії Дмитра Якимця.

Звісно, це ще не всі кандидати, а лише ті, які себе вже якось проявили в інформаційному полі. Будуть ще кандидати від партій «Голос» та «Пропозиція». Їхня поява теж вплине на розстановку сил і перебіг виборчої кампанії. Але про це — вже тоді, коли всі кандидати зареєструються і почнуть свою офіційну виборчу кампанію.

Олексій КРИВОШЕЄВ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також