Які щеплення має отримати дитина в шкільному віці?

481 0

Ми у соцмережах:

Які щеплення має отримати дитина в шкільному віці?

Щеплення — найбільш ефективний шлях захисту дитячого організму від небезпечних інфекцій. Вакцинація дозволяє сформувати імунітет, уникнути можливих захворювань та їхніх наслідків, зупинити поширення вірусів та навіть поступово знищити певні штами взагалі. Щоб бути впевненим у безпечності препаратів, які використовують для щеплення, варто звертатися лише до надійних фахівців. У клініці «Веселка» вам запропонують сертифіковані європейські вакцини, а також консультацію уважного досвідченого педіатра. Ціна на вакцинацію у Львові буде залежати від кількості щеплень, які ви плануєте робити. Зверніть увагу — в один день можна вводити одразу декілька вакцин від різних інфекцій, це абсолютно безпечно.

Вакцинація школярів

Графік щеплень регламентується національним календарем, який затверджено Міністерством охорони здоров'я України. Згідно з ним, найбільшу кількість вакцин дитина отримує у віці 6 років. Зазвичай на цей вік припадає період першого класу або підготовки до нього. У списку обов'язкових:

  • КПК (кір, паротит, краснуха). Ця комбінована вакцина продовжує серію, перше щеплення з якої робиться ще у віці 12 місяців. Усі перераховані захворювання є критично небезпечними для дитячого організму, можуть мати багато ускладнень та призводити до летального результату.
  • Дифтерія+правець. Також продовжує серію щеплень, але уже без кашлюкового компонента, що входить у вакцину для дітей до 2 років.
  • Поліомієліт. Четверте за життя дитини щеплення від цього захворювання. Саме вакцинація дозволила свого часу зупинити смертельно небезпечне поширення вірусу поліомієліту, який здатен призвести до дитячого спинномозкового паралічу.

Наступні вакцинації проводяться у 14 років (щеплення від поліо) та у 16 років (щеплення від дифтерії та правцю). Інколи цю процедуру організовують централізовано у навчальному закладі, але відповідальні  батьки надають перевагу комфортним умовам надійної клініки. До проведення процедури лікар має оглянути дитину, переконатися, що вона здорова, що немає причин перенести щеплення.

Якщо у дитини на момент зарахування до школи є пропущені вакцинації, педіатр або імунолог розроблять індивідуальний план, який дозволить наздогнати графік та отримати необхідний захист у повному обсязі.

Також у шкільному віці можна зробити щеплення, не передбачені як обов'язкові у національному календарі. Серед інфекцій, від яких можна захиститися вакциною, вітрянка, грип, вірус папіломи людини, менінгокок, COVID-19. Усі вони є небезпечними, зазвичай важко переносяться дітьми старшого віку, мають відкладені серйозні наслідки, призводять до ускладнень в роботі життєво важливих органів і систем. Вакцинація — прекрасний спосіб захистити себе та своїх близьких від хвороб.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також