Як працює біткоїн і в чому його суть

731 0

Ми у соцмережах:

Як працює біткоїн і в чому його суть

Як працює Біткоїн. Пояснюємо простими словами

Почати користуватися криптовалютою може будь-яка людина, треба лише розібратися, який криптогаманець обрати у 2023 році та отримати адресу. Мільйони людей у світі й гадки не мають, як працює Біткоїн, але разом з тим роками їм користуються. Ми знаємо, як зберігаються гроші в банку, та навіть недосвідчені користувачі приблизно розуміють, як працюють електронні платіжні системи, проте із криптовалютами все набагато складніше.

Одразу після створення криптогаманця на комп'ютері, смартфоні чи апаратному пристрої користувач отримує згенеровану адресу, на яку можна надсилати монети. Адресу можна повідомляти знайомим для отримання грошей від них або навпаки – відправляти з неї кошти. За бажанням біткоїн можна просто зберігати, заробляти з його допомогою на коливанні курсу на криптобіржах.

Як влаштована мережа Bitcoin

Вважається, що систему 2008-го року створив Сатоші Накамото, але насправді це неіснуючий персонаж, вигаданий групою розробників. Метою, яку ставили перед собою творці, була розробка альтернативи традиційним грошам, якими маніпулює влада більшості країн і банки, піддаючи їх інфляції. Уже в перших числах 2009-го року в мережі згенерували перший блок Bitcoin.

Відмітна особливість того, як працює Біткоїн, полягає у наступному: дані зберігаються не десь на одному сервері, як у випадку з електронними грошима, – це ланцюжок, що складається з величезної кількості пристроїв. Кожну підтверджену транзакцію вносять у ланцюжок блоків, а криптогаманці розраховують залишок балансу і перевіряють, чи точно монети надійшли на потрібну адресу. Вся цілісність системи базується на криптографії найвищого рівня надійності.

Транзакції у мережі

Транзакція являє собою переказ коштів (монет) між гаманцями. Вся інформація про виконані транзакції записується в ланцюжок блоків. У кожного гаманця в мережі є конфіденційні зашифровані відомості – секретний ключ. Дані про транзакції використовують докази на основі математичних обчислень. Це виключає можливість внесення будь-яких змін після надсилання інформації про проведення транзакції на обробку в мережу. Самі транзакції підтверджуються мережею протягом декількох секунд, а іноді – хвилин. Увесь цей процес зветься майнінгом.

Обробка транзакцій – майнінг

Саме майнінг відповідає за точний порядок транзакцій у блокчейні. Простіше кажучи, майнінг дає змогу всім пристроям у мережі "домовлятися" між собою. Щоб транзакція стала підтвердженою, вона записується в блоки, що відповідають криптографічним вимогам. Це робить неможливим зміну попереднього блоку в мережі. Майнінг робить мережу абсолютно безпечною і регулює швидкість емісії монет, щоб вона не перевищила позначку в 21 мільйон.

Як зберігати Bitcoin

Ну що ж, у тому, як працює Біткоїн, ми розібралися, тепер варто було б зрозуміти, як його зберігати. Найнадійніший спосіб зберігання криптовалюти – це холодні гаманці на апаратних пристроях, які виконані у вигляді флеш-накопичувача. Такий гаманець знаходиться поза мережею, що гарантує безпеку монет. Усі ключі зберігаються на окремому пристрої, доступ до якого отримати неможливо. Другий спосіб – це гарячий гаманець, але в цьому разі всі дані ключів зберігаються на сторонньому сервері. З іншого боку, користуватися таким гаманцем простіше, треба лише запам'ятати пароль для доступу і секретну фразу з дванадцяти випадкових слів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також