Як комуністи привели на Рівненщину Діда Мороза та проганяли святого Миколая (ВІДЕО)

2753 0

Ми у соцмережах:

 Як комуністи привели на Рівненщину Діда Мороза та проганяли святого Миколая (ВІДЕО)

На Рівненщині точиться дискусія, кого правильніше шанувати на новорічні свята: доброго Діда Мороза чи святого Миколая. Аргументація в цього підходу одна – Радянський Союз дано «вмер», то чому б не поховати разом з ним його символи.

Журналіст-краєзнавець Олексій Бухало у своїй програмі «Так було» розповідає, що традиція святкувати Новий рік бере початок з 1700 року:

- Її започаткував Петро I, видавши спеціальний указ. Територія Волині станом на 20-30 роки перебувала у складі Другої Речі Посполитої. До війни (1939 року) ми не можемо говорити про будь-яку присутність Діда Мороза на території сучасної Західної України. Коли прийшли більшовики, то на Східній та Центральній Україні, згідно політики, почали нав’язувати своє бачення. Будь-які українські традиції намагалися замінити. Одним із елементів цього став Дід Мороз та Снігуронька замість святого Миколая. У СРСР наприкінці 20-х років було припинено святкування Нового року. В 1937 році його почали зустрічати, але вихідного дня не було, тому першого січня люди йшли на роботу. До речі, вішати червону зірку на ялинку теж придумали радянські чиновники. Все було розраховано на те, аби виховувати «гомо совєтікус». Тобто, Діда Мороза та Снігуроньку привів Ленін та комуністи.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також