Вторинні квартири в Рівному: як змінювалися ціни у 2019–2020 роках?

1219 0

Ми у соцмережах:

Вторинні квартири в Рівному: як змінювалися ціни у 2019–2020 роках?

Команда сайту Rieltor.ua проаналізувала оголошення, які були розміщені на порталі й підбила підсумки року. Дані щодо того, як змінювалася вартість квартир у місті, зобразили на зручній інфографіці.

Динаміка середніх цін квадратного метра на вторинному ринку

У 2019–2020 роках сума, яку покупцям треба заплатити за квадратний метр, зменшилася в гривнях на 1,9 %. Якщо на початку 2019 року вона становила десь 16 тис. грн, то в січні 2020 року — лише 15,7 тис. грн.

Ціни на однокімнатні зменшились

За рік таке житло подешевшало на 6,8 %. Зараз за квартиру в Рівному в середньому просять 550 тис. грн, хоча в першому кварталі 2019 року цей показник був на рівні 590 тис. грн.

Двокімнатне житло істотно подорожчало

Хоча ціни на традиційно найпопулярніші однокімнатні зменшилися, вартість двокімнатних зросла. Зміна склала десь 7,2 % або 55 тис. грн. Якщо у 2019 році таке помешкання можна було придбати за 760 тис. грн, то в січні 2020 за нього бажають 815 тис. грн.

Трикімнатні: незначне зростання

Ціни на цю нерухомість протягом року майже не змінювалися. Зростання середньої вартості було мінімальним і склало лише 10 тис. грн, трохи більше за 1 %. Зараз трикімнатну в Рівному пропонують за 950 тис. грн, а на початку 2019 року медіана була 940 тис. грн.

Про що говорять ці цифри?

Однокімнатні — це єдиний тип житла, який подешевшав у Рівному, що не характерно для ринку нерухомості. Зазвичай попит на такі квартири найбільший. Через невисоку ціну їх часто обирають молоді родини, а також придбають, щоби здавати орендарям.

Ймовірно, така динаміка цін у Рівному пов’язана з тим, що місто менше за Київ, Одесу, Львів та деякі інші обласні центри. Тут навчається порівняно невелика кількість студентів, небагато туристів і інших людей, яких зазвичай цікавить мале за площею житло. До того ж на ситуацію могли вплинути новобудови. У місті є нові проєкти, зокрема з бюджетними квартирами. Вони частково відвернули увагу покупців від пропозицій на вторинному ринку.

Одночасне зростання цін на дво- і трикімнатні доводить, що мешканців Рівного здебільшого цікавлять комфортні квартири. Таку нерухомість обирають «для себе», щоб жити з родиною.

Як вплинули на ціну нерухомості зміни курсу валют?

Протягом року вартість долара знизилась із 27,8 до 24,9 грн, тобто національна валюта виросла в ціні на 8–10 %. Якщо взяти до уваги це, то виявиться, що в доларовому еквіваленті вартість усіх типів вторинних квартир у Рівному зросла. Для однокімнатних подорожчання було на рівні 7–8 %, а для двокімнатних — десь 15–17 %.

Втім, стрімкі зміни, найімовірніше, зменшили кількість угод. Адже здебільшого власники розраховують ціни, а покупці зберігають кошти в іноземній валюті. Всі очікували на поступове падіння гривні. Через те що національна валюта мала протилежну динаміку, власники підняли ціни в гривнях. Це відштовхнуло тих, хто зберігав кошти в доларах.

Джерела

Інфографіку підготували за допомогою даних з оголошень, які розміщували рієлтори і власники на порталі Rieltor.ua у 2019–2020 роках. Щоби забезпечити точність результатів, експерти відкинули частину пропозицій із максимальними й мінімальними цінами. Найчастіше такі оголошення не відтворюють загальну динаміку, адже їх публікують, задля привернення увагу покупців.

Крім того, фахівці нагадують, що фактична вартість найчастіше відрізняється від зазначеної в оголошенні. Зміна може бути в більший чи менший бік. Проте, ці похибки незначні, тому не заважають відстежувати загальну динаміку ринку.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також