Воєнний стан: були готові

1749 0

Ми у соцмережах:

Воєнний стан: були готові

У понеділок, коли всі тільки й говорили про ймовірність запровадження воєнного стану в Україні, чимало установ — від надзвичайників до лікарень — поспішило відрапортувати про свою готовність до роботи в нових умовах. В облдержадміністрації довго ще того вечора світилися вікна — її голова Муляренко зібрав Раду оборони області, щоб як тільки Верховна Рада оголосить воєнний стан, оперативно провести засідання. Пізно увечері всі розійшлися. Серед областей, де запроваджується воєнний стан, Рівненської не виявилось. Голова ОДА Олексій Муляренко розцінив це як добрий знак: рівнянам поки нічого не загрожує.

Тож засідання Ради оборони області, в якому взяли участь військовики, правоохоронці, силовики та прикордонники, переніс на ранок, щоб почути від силових структур, наскільки вони готові до зміни сценарію. Як виявилося, не достатньо.

— Рівень загрози для Рівненської області є нижчим, ніж для інших, в яких введено воєнний стан, — сказав Олексій Муляренко. — Але ми все одно зібрали Раду оборони області, щоб пройтися по всіх пунктах постанови Кабміну стосовно правового режиму воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях. Ми фактично зробили ревізію стану справ для того, щоб підтягнути деякі питання. Потрібно було вжити заходів, щоб ліквідувати наші слабкі сторони.

Серед слабких сторін Рівненщини — недостатньо сильна охорона стратегічно важливих об’єктів, на чому наголосив начальник поліції охорони полковник Михайло Кононенко:

— У нас є сили і засоби, якими ми можемо посилити охорону на вже існуючих об’єктах. Проте понад 40 з них є недостатньо захищеними. З керівниками цих підприємств потрібно провести спільну нараду, щоб наголосили їм на необхідності укладення договорів з поліцією охорони.

Окрім того, як виявилося, у деяких районах виникли проблеми з вилученням об’єктів для місцевих підрозділів бригади тероборони. Є питання і щодо розміщення управління бригади територіальної оборони та 14-го окремого батальйону. Та й від призову юнаки продовжують ухилятися, що констатували військовики.

Олександр Лук’янчук, в. о. військового комісара Рівненського обласного комісаріату, окреслив план захисту Рівненщини на випадок введення воєнного стану:

— Розгорнути штаби територіальної оборони області й районів. Організувати посилену охорону комунікацій та державних об’єктів. Особливу увагу звернути на охорону техногенно небезпечних, як Рівненська АЕС, а також залізничних та автомобільних об’єктів. Контроль за виконанням усіх заходів покладено на поліцію і Нацгвардію.

Нагадаємо, на випадок введення воєнного стану силовики мають право вдатися до таких заходів: посилення охорони важливих об’єктів економіки, залучення додаткових трудових ресурсів для потреб оборони, примусове відчуження майна, що перебуває у приватній та комунальній власності, запровадження комендантської години, встановлення особливого режиму в’їзду та виїзду громадян, перевірка документів в осіб та транспорту, заборона проведення мирних зборів, регулювання роботи телекомунікаційних, поліграфічних підприємств (цензура), заборона торгівлі зброєю, зміни місця проживання громадянам, які перебувають на військовому обліку, тощо.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також