Випускний, тактична медицина і смуга перешкод. Чого чекати школярам Рівного?

1340 0

Ми у соцмережах:

Фото з архіву

Ще трохи — і школярі підуть на канікули. Зазвичай у цей час випускники купували святкове вбрання, а всі інші готувалися до останнього дзвоника. Однак уже другий рік поспіль через війну чимало шкільних традицій довелося змінити. Зокрема, скасувати традиційну ходу випускників. Тепер безпека — понад усе. Лише літні канікули триватимуть як завжди — з 1 липня по 1 вересня. Детальніше — в розмові з начальником міського управління освіти Богданом ТУРОВИЧЕМ-.

Богдан Турович— Наближаємося до завершення навчального року. Планується, що в нашій громаді останній дзвоник пролунає у п’ятницю, 2 червня. Я не думаю, що будуть якісь масові заходи, зважаючи на безпекову ситуацію в країні. Але якісь урочистості точно будуть. Якщо ми говоримо про випускний, то, на жаль, традиційної ходи випускників не буде — хіба що завтра виграємо війну і будемо мати безпечну можливість провести таке велике міське свято. Насправді дуже хотілося би... Минулого року ми організували зустріч міського голови з випускниками-медалістами, де їм на «зеленці» в парку ім. Шевченка, окрім медалей, вручили ще й сертифікати на отримання премій — як заохочення, що вони гарно провчилися рік. Можливо, в цьому році такий формат збережемо. Хотілося б, щоб це стало доброю традицією і ніхто її не порушував. Свято «Випускник-2023» заплановано провести 24 червня.

Цього року очікуємо 116 золотих медалістів та 50 срібних. Притому, що торік всіх разом було 125 — успіхи дітей нас дуже тішать. Маємо багато переможців олімпіад, в Рівненській області рівненські учні взяли 25% призових місць, також маємо перше місце з історії України по країні.

Педагоги теж не пасуть задніх: викладача «Захисту України» — Сергія Гапанчака з школи №15 визнали одним з кращих в країні! Він узяв друге місце на конкурсі «Вчитель року — 2023». А по області з 12 можливих місць половину забрали саме рівненські вчителі.

Національний мультипредметний тест: основні зміни

— Цього року, як і минулого, замість ЗНО випускники складатимуть національний мультипредметний тест. Реєстрація на нього завершилася 3 травня. Основна сесія триватиме з 5 по 23 червня, а додаткова — з 11 по 24 липня. Думаю, що, як і торік, буде можливість складати НМТ за кордоном. Минулого року це дуже допомогло нашим дітям, які змушені були залишити країну через війну.

Тестування охоплює три предмети. Ключова зміна та, що тепер немає обов’язкового предмета «Історія України». Я вважаю, що це погано: все-таки війна показує, що ми маємо її знати. Залишаються два обов’язкові предмети — українська мова та математика. Третім предметом на вибір дається хімія, біологія, фізика, одна з іноземних мов. Так само можна взяти історію України. На проходження тесту дається 180 хвилин, але це загальний час на все про все. Тобто якщо ви справилися раніше з українською мовою, то маєте додатковий час на математику, наприклад. Це теж добре.

До речі, я сам пробував пройти тест з української мови. Чесно скажу, минуло вже 22 роки після школи, але з 42 питань я на 27 дав правильну відповідь. Вважаю, що це досить-таки непогано. Причому, аналізував, де я помилився — це трапилося через мою неуважність, бо я «сидів» в телефоні. Можливо, якби ще перевірив, а не швиденько пройшов, то мав би кращий результат. Але вважаю, якщо я через 22 роки можу скласти, то діти мали би його скласти точно.

Ми прекрасно розуміємо, що НМТ — це спрощений тест, а не класичне ЗНО з більшою кількістю питань, тут простіше. Але все одно, наші учні показують досить хороші конкурентні результати. Чекаємо в цьому році, що вони їх підтвердять. Фактично ось ці 166 медалістів — це мінімально, хто має показати гарний результат.

Фото з архіву

Чи втримають премії та стипендії рівненських випускників?

— Досі близько 2600 учнів перебуває за кордоном — це цифра з опитування, яке проводили місяць тому. І зараз є така тенденція, що хлопці на навчання також будуть їхати за кордон. А питання в тому, як їх затримати, бо це ж наше майбутнє. У міського голови є така ініціатива: «живи-навчайся-працюй» у Рівному. Тому існує преміювання, таке заохочення кращих випускників. А ті випускники, які склали тест на відмінно і обрали один з вишів Рівного, теж отримають премії — якщо не помиляюся, в цьому році йшлося про 45 тисяч гривень. Це теж підтримка, стимул залишатися у місті. А далі все ж таки знову треба думати, де вони залишаться на роботу. Це все має бути системна робота.

Першокласників з кожним роком все менше

— З 1 квітня у школах розпочався прийом документів до першого класу, триватиме цей процес до 31 травня включно. Хоча багато батьків на «низькому старті» ще у березні, бо уже заздалегідь обрали навчальний заклад і були готові нести туди документи. Нагадаю, що за кожним закладом освіти є закріплена своя територія обслуговування. Відповідно, перевага першочергово надається дітям, які проживають на цій території, далі — чиї старші брати або сестри навчаються у цьому закладі, потім — чиї батьки працюють у цьому закладі. Лише після цього, залежно від наявності вільних місць, до першого класу будуть зараховувати дітей з інших територій.

Ми аналізуємо набори в перші класи, ситуація невтішна. Якщо чотири роки тому до першого класу пішли 3469 дітей, три роки тому — 3403, два роки тому — 3283, то минулого року — лише 2987. Нещодавно провели опитування серед батьків, чиї діти ходять до садків, які в них плани — виходимо на цифру 2800... Для розуміння, кожні 200 дітей — це 6–7 класів. Ми проаналізували народжуваність у Рівному за останні 5 років і дійшли висновку, якщо така тенденція збережеться, то 2027-го до першого класу піде менше 2 тисяч дітей. Тобто з кожним роком у Рівному меншає на 200–300 першокласників.

Зараз, я думаю, вплине той фактор, що багато родин виїхали за кордон і не всі повернуться. Також нині народжуваність зменшується з суб’єктивних причин: хлопці там, на фронті, а ми тут. Буде перемога — і тоді певний сплеск, напевно.

Фото з архіву

З вересня — електронні щоденники

— В цьому році ми експериментально запровадили у всіх школах Рівного електронні щоденники і журнали. Однак паралельно ще вели паперові, бо через війну були проблеми з електроенергією та перебої з Інтернетом, а ми не хотіли ризикувати. Та я впевнений, що з 1 вересня всі вже будуть працювати тільки з електронними. Це дуже крута потужна опція: задоволені як діти, так і ті педагоги, які спочатку виступали проти. Значною мірою саме старшому поколінню було важко призвичаїтися, бо заважає традиція: як це, 30 років заповняла журнал від руки, а тепер онлайн? Але інновації все одно сильніші. Переважно ми рекомендували обрати платформу «Нові знання», бо вона безкоштовна і розробники йдуть на комунікацію — ми на постійному зв’язку із службою підтримки. Є навіть варіант для мобільного телефону, проблем немає.

Загалом в Україні є 14 таких платформ, які пропонують електронні щоденники і журнали, електронний документообіг — пакет послуг для закладів освіти. Однак жодної державної платформи немає. А приватники хитрі, всі спочатку розповідають, що безкоштовні, а далі починають за свої послуги брати гроші. Причому, коли ми цікавилися іншими платформами, то нам називали ціну в межах 17–20 тисяч гривень за одну школу, це дуже багато. До прикладу, на «Нових знаннях» ми платимо за підтримку платформи по 500–1000 гривень від закладу в рік, залежно від кількості дітей — і батьки учнів за це не платять.

Чи варто чекати нових предметів восени?

Нещодавно новий міністр освіти зробив багато гучних заяв, неабияк збуривши суспільство. Але що конкретно зміниться у системі навчання — наразі невідомо. Чекаємо від міністерства якихось підтверджуючих документів — постанов, наказів. Поки що незрозуміло, чи буде скорочення предметів, чи введуть нові. Якщо говорити про можливість вивчати у школах тактичну медицину, то це можна організувати. У нас в Рівному є Тетяна Воронцова, яка масово проводила відповідні семінари та курси для працівників освіти — відповідно, вони мають сертифікати. І в нас практично в кожній школі є по декілька працівників, які пройшли такі навчання з тактичної медицини. Також раніше в нас були гуртки «Збережи життя», куди ці знання можна долучити. Можливо, буде внесено зміни в програму предмета «Захист України», і туди включать декілька годин з тактичної медицини. Бо в умовах війни це питання справді дуже гостро постало. Так само й з іншими можливими нововведеннями: будемо бачити, а поки — чекаємо з Києва офіційних роз’яснень. Згідно з реформою, перейти на 12-річну систему освіти маємо лише в 2027 році.

Щодо очного навчання — повірте, всі вчителі «за». Практика показує, що кращої форми навчання, ніж безпосередньо у закладі освіти, ніхто ще не придумав. Дітям потрібна комунікація з однолітками, з вчителями. Наразі у нас ходить до школи на уроки та кількість дітей, яку дозволяє вмістити укриття. Бажаючих є більше, та, на жаль, поки мусимо обходитися так. Є у Рівному школи, де навчання проводиться у дві зміни плюс є ще змішана форма: тиждень через тиждень, бо є великі школи, що мають менші укриття. Як саме буде у вересні — не можемо сказати. Поки що документів щодо цього також немає.

Захищати Україну навчать і старшокласників, і студентів

— Є ідея створити у Рівному Центр національно-патріотичного виховання — спільно з профільною заступницею міського голови Мариною Кузмічовою та з керівником міського управління у справах молоді та спорту Віталієм Андрощуком. Для цього потрібна підходяща територія, де діти зможуть тренуватися. В планах, уже в цьому році маємо зробити смугу перешкод. Бо нині в нас у Рівному такої немає, найближча знаходиться у військовому ліцеї в Острозі. Хотілося би в ідеалі, щоби в цьому центрі працювали люди з бойовим досвідом, наші герої. Там буде військово-патріотичне виховання, тактична підготовка. Туди ж можна долучити заняття з тактичної медицини.

Ми розглядаємо варіант, що на базі центру будуть проходити деякі уроки із «Захисту України». Щоб учні виїжджали на тренування хоча б раз на місяць. Є можливість організувати доїзд, бо німецькі благодійники для потреб рівненської освіти передали два автобуси. Також хочеться, щоб там не тільки школярі навчалися, але й студенти та учні ВПУ.

Це питання ще має пройти затвердження сесією міської ради та отримати погодження депутатів. Тим часом плануємо відвідати Луцьк, подивитися на їхній центр, як у них це працює. Можливо, щось запозичимо.

Школи — на канікулах. А чи працюватимуть влітку дитячі садки у Рівному?

— Можу заспокоїти батьків: садки влітку діяти будуть, але не всі. Зараз напрацьовуємо графік. Розглядаємо в кожному мікрорайоні по декілька чергових садків, щоб можна було прийняти дітей. Будуть змішані групи. Тобто якщо в батьків буде потреба віддати дитину влітку в садок, ми її надамо.

Спілкувалася Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також