Ви нам — про «геноцид», ми вам — про «Віслу»

2098 0

Ми у соцмережах:

Сергій Свисталюк

На заходах, приурочених до 75-х роковин Волинської трагедії, польський президент Анджей Дуда назвав «етнічною чисткою» війну між поляками та українцями у період другої світової. З минулого року у Польщі 11 липня відзначають Національний день пам’яті жертв «геноциду, вчиненого українськими націоналістами».

Натомість в Україні все голосніше говорять про насильство поляків до українців, зокрема операцію «Вісла», під час якої тисячі українців було переселено зі своїх домівок. Рівненська облрада, як недавно й Львівська, хоче встановити в області День вшанування пам’яті примусово виселених українців з етнічних територій, а заодно готує звернення до президента, щоб відповідний день відзначали на всеукраїнському рівні.

У зверненнях більший акцент зроблено на «комуністичному режимі», хоч і йдеться переважно про депортації з етнічних українських земель, що увійшли до Польщі:

«У 2019 році виповнюється 75 років від початку здійснення комуністичним режимом масових репресивних акцій та етноциду автохтонних українців за етнічно-релігійною ознакою, які призвели до примусового виселення (депортації) 700 тисяч осіб з місць їхнього постійного проживання на українських етнічних землях Холмщини, Підляшшя, Лемківщини, Любачівщини, Надсяння та Західної Бойківщини у 1944-1951 роках. Проведення репресивних акцій проти автохтонних українців стало брутальним способом етнічної чистки, насильницьким вигнанням з місць постійного проживання за етнічно-релігійною ознакою. Як результат — зліквідоване українське населення на українських етнічних землях, практично призупинено тисячолітню духовну і матеріальну культуру найзахіднішої гілки українства. Внаслідок злочинних дій комуністичного режиму автохтонні українці зазнали нелюдських випробувань, принижень і знущань, розлучення цілих громад і сімей, утрати малої батьківщини, нажитого роками майна, нестерпного ставлення до їх господарського і побутового влаштування з боку місцевої комуністичної влади, арештів та вислання за найменше національне самовиявлення».

День пам’яті жертв комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів обласна рада проситиме у президента відзначати у другу неділю вересня. Натомість в області у той же день іншим проектом рішення облрада пропонує відзначати День вшанування пам’яті примусово виселених українців з етнічних територій. Обидва проекти підготував перший заступник голови облради Сергій Свисталюк. За його словами, про другу неділю вересня клопотали громадські організації, до яких входять нащадки жертв етнічних переселень. Адже саме у вересні 1944 року комуністична Польща та СРСР домовилися про етнічні переселення.

Моя бабуся — переселенка з Холмщини, — розповідає Сергій Свисталюк. — Вона потрапила в Рогатинський район Івано-Франківської області, повернутися додому вже не змогла. Ніхто не зміг. Хоча частина рідні лишилася у Польщі. День пам’яті потрібний, щоб вшанувати не лише переселених із Польщі, а з усіх етнічних українських земель.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також