У цю ніч запалюють багаття, щоб відлякати злі сили

576 0

Ми у соцмережах:

У цю ніч запалюють багаття, щоб відлякати злі сили

7 липня православна та греко-католицька церква святкують Різдво Іоанна Предтечі. У народі це свято отримало назви: Іван Купала та Іванів день. Адже цього дня українці відзначають давнє язичницьке свято Івана Купала, яке дуже любили і шанували наші предки. Вони вірили, що у цю дату відкриваються небо і сонце, тому всі рослини отримують цілющу силу, а вода дарує красу і здоров’я. Загалом Свято Івана Купала було присвячене сонячному сонцестоянню і прославлянню сили природи.

У ніч із 6 на 7 липня відзначається свято Івана Купала. Воно бере початок ще за язичницьких часів. У дохристиянські часи в цей час саме відзначали літнє сонцестояння і було прийнято прославляти слов’янського бога сонця Ярила. Також це свято пов’язують зі справжнім буянням природи, яка якраз розквітала на повну силу.

Святкувати Івана Купала починали ще ввечері 6 липня. Молодь розпалювала великі багаття і водила хороводи, а вночі шукали містичну квітучу папороть. 7 липня потрібно обов’язково скупатися в річці або озері. Дівчата плетуть вінки на Івана Купала. Дуже популярними у це свято є ворожіння, які допоможуть дізнатися свою долю або особистість судженого. Це свято має і свої давні кулінарні традиції. Страви на Івана Купала обов’язково включають спеціальну обрядову кашу кулагу. Також для міцного здоров’я цього дня варять квас.

Що цього дня не можна робити?
Забороняється сумувати, сваритися і конфліктувати у цю дату.
У жодному разі не піднімайте нічого з землі, особливо монети чи купюри, інакше разом із цими грошами можна принести в будинок всі біди, від яких позбувся попередній їх власник.
За легендою, в ніч на Івана Купала прокидаються відьми, водяні, русалки та тому подібна нечисть. Тому в цю ніч не можна спати, адже хтось з цих персонажів може зайти в будинок.
Не можна нікому давати в борг і брати в борг. Вважається, що можна передати в чужі руки своє щастя і добробут.
7 липня вважається невдалим днем для робіт в саду і городі.
Не можна фарбувати і стригти волосся.

Але нині в Україні йде кривава війна, отож веселих гулянок у містах та селах не буде. Хіба що хтось десь справді розпалить справді багаття, щоб відлякати злі сили від нашої України.    


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також