«В Греції все є»

2596 0

Ми у соцмережах:

«В Греції все є»

Коли потрапляєш на відпочинок у Грецію, здається, що повідомлення про економічну кризу і страйки у цій державі — просто вигадки. Настільки спокійним і розміреним видається тутешнє життя: з магазинами, які працюють переважно тільки до обіду і кілька днів на тиждень, з тривалими і багатими застіллями, високої якості послугами навіть найменш зіркових готелів, рівними міжміськими дорогами, обсадженими квітучими рожевими олеандрами, і найголовніше — з надзвичайно красивим поєднанням гір та моря.

Діоген жив не в діжці

80% території Греції — це гори. Надзвичайної краси. У фесальських горах є унікальна "родзинка" — Метеори. Це монастирі на гігантських урвистих скелях. Як вони будувалися — загадка. Бо піднятися на висоту 600 метрів над рівнем моря, щоб звести будівлю на самісінькому краєчку скелі, видається неможливим. Екскурсія у Метеори — найпопулярніша в Греції. Чернечу республіку — гору Афон — відвідує 60 тисяч людей на рік. Причому лише чоловіки. Відвідувачів у Метеорах — значно більше, бо сюди пускають і жінок. Колись монастирів на скелях було 24. Нині діє лише шість, в яких мешкає 47 людей. У Преображенському монастирі (Великий Метеор) можна побачити старовинну монастирську трапезну на 100 осіб, що свідчить про те, що раніше мешканців тут було значно більше, ніж нині. У Метеорах можна придбати надзвичайно гарні освячені ікони, адже тут діє іконописний центр. А ще тут не можна не помітити величезні глечики — піфії. Саме у такому, тільки вдвічі більшому, колись жив філософ Діоген.

Самогонки під церквою не бажаєте?

У Греції, як і в Україні, більшість мешканців сповідують православну віру. Їдучи по дорозі, звертаєш увагу на мініатюрні, наче іграшкові, церкви на стовпцях на узбіччях. А всередині в них — ікони. Це каплички. Їх встановлюють у місцях загибелі людей на дорогах і для того, щоб подорожній міг помолитися. Грецькі церкви відрізняються від українських. У них немає надмірної пишності, позолочених куполів. Свічник — це така собі таця на ніжці з насипаним у ній піском чи гравієм. У насипане ставиш свічки. Вони лежать у коробці поруч і платити за них не потрібно. А хочеш дати пожертву — клади у коробку біля свічок. — А що, ці гроші не вкрадуть? — дивуємося ми. — Якщо людина вкрала — значить Бог вирішив, що їй більше ці гроші потрібні, — пояснюють греки. Шукати, де розмістити свічки за здоров'я, а де за упокій — не доводиться. Всі свічки ставлять разом. Пояснення цьому просте: "Навіщо ставити окремо? Бог же знає, за що ви молитеся". Дивує і грецький священик. На наше "вибачте, що вдягнені не так, як треба для служби", заспокоює: "Немає різниці, як ви вдягнені. Головне — щоб у вас в серці був Бог". На виході з вирубаної в скелі церкви Святого Миколая, яка всередині нагадує звичайну печеру, нам наливають по чарочці ципури — грецької самогонки. На наше здивоване "як? під церквою?" реагує той же усміхнений священик: "Тож не у церкві".

Там, де набирався сили Геракл

Ефбей, Ефбея — у перекладі "розлючені бики" — другий найбільший острів Греції після Криту. Греки називають його також Евей, Евія. Населення острова — усього 210 тисяч. Досі на ньому переважно відпочивали греки. В останні роки острів освоюють і туристи з інших країн. З Афін до Ефбею близько 90 км. Це година шляху морем на поромі. Ефбей — острів з термальними мінеральними джерелами. Використовувати їх з лікувальною метою почали 2,5 тисячі років тому. На водах відпочивали всі відомі політики Греції, в тому числі мільярдер Аристотель Онассіс — чоловік вдови американського президента Дж. Кеннеді — Жаклін. Тут проходив реабілітацію після польоту в космос російський космонавт Сергій Ревін. А ще кажуть, що саме на Ефбеї у термальних джерелах набирався сили після своїх подвигів герой давньогрецьких міфів Геракл. Нині у маленьке містечко Едіпсос (північ Ефбею) з населенням 6 тисяч мешканців щорічно на оздоровлення приїжджає 10 тисяч людей. Відпочинок і екскурсії тут обійдуться дешевше, ніж на інших давно популярних грецьких курортах. А лікуватися на водах можна і в шикарних готелях з найрізноманітнішими спа-процедурами, великими басейнами, так і в маленьких три— та двозіркових, де це обійдеться набагато дешевше.

Готель, у якому немає телевізорів

Серед безлічі готелів Ефбею виділяється той, який утримує грецька родина Валі. Його власниця Марина спеціалізується на сільськогосподарському туризмі. Адже має чималий оливковий гай і підприємство, на якому консервують оливки та виготовляють оливкову олію. Своїм постояльцям жінка організовує сюди екскурсії. Готель Марини Валі розташований серед оливкового гаю. Для втомленої міським шумом людини — це справжній рай. Вухо вловлює тут єдиний найсильніший звук — сюрчання цикад, які, як кажуть у Греції, "не витримують спеки, тому й сюрчать". Марина — людина творча. Тому майже до кожної речі в готелі докладена її рука: десь — набитий малюнок на простирадлі, в іншому місці — якась вишивка чи іграшка. Марина має ткацький верстат. Тому дає туристам уроки ткацтва, щоб вони могли привезти додому виготовлений власноруч виріб. Ще вона своїм відвідувачам пропонує у бінокль поспостерігати за життям птахів чи в телескоп — за рухом небесних тіл. І оскільки вона — великий романтик, жартує, що до неї приїжджають закохані рахувати зорі. Між іншим, вечорами їм, вочевидь, на це часу вдосталь. Бо у номерах нема телевізорів. Натомість — книги.

Про дивну воду і "Плейбой"

Столиця Ефбею — місто Халкіда. З материковою Грецією її з'єднує розвідний міст, який прозвали Чорним. Це через дивну поведінку води біля цього моста. Кожні шість годин вода під мостом рухається з півночі на південь, потім на 8 хвилин зупиняється і рухається... у протилежному напрямі. І тільки двічі на місяць по три дні вона не робить цього руху. Вчені тривалий час не могли пояснити феномена зустрічних вод. І лише не так давно стало відомо, що причина цього — взаємодія магнітних полів Місяця і Сонця. Нині міст — це місце зустрічі закоханих, які вважають, що під дією Місяця і Сонця на мосту зростає сила кохання. Між іншим, недалеко звідси є готель "Negropoint", що в перекладі означає "чорний міст", названий на честь моста у Халкіді. Тут колись проводили зйомки для журналу "Плейбой". У них брала участь і українська красуня Ольга Рудика. Кажуть, що після цих зйомок у готелю немає відбою від туристів: настільки гарну рекламу їм зробили американські відпочивальники, які підглядали за фотографуванням оголених дівчат.

Довго живуть, бо споживають оливкову олію

У центральній частині Ефбею розвинене виноробство, бо тут для цього підходящий клімат. Туристів на екскурсії радо приймає родина Діваньї, яка має власну виноробню. Виноград тут вирощують без добрив, чим дуже пишаються. І звертають увагу, що на пляшці стоїть відповідна позначка — "bio". Вина Діваньї експортують у держави Європи. У сезон, а збирати виноград починають в середині серпня, процес виробництва вина можна побачити на власні очі. У музеї виноробні туристам показують колишні вози, на яких перевозили кошики з виноградом, преси для вичавлювання соку і навіть старовинний грецький самогонний апарат. Пані Діваньї також пригощає своїх відвідувачів стравами домашньої грецької кухні. У ній обов'язковий — грецький салат і мусака — особливо смачна страва з баклажанів. Усе це дуже поживне, бо приготовлене на оливковій олії. Саме завдяки її вживанню, кажуть, греки живуть до 90-100 років. Відпочиваючи у Греції, варто також обов'язково спробувати страви з морепродуктів: рибу, кальмарів, восьминогів, креветки. А ще варто скласти уявлення про грецькі солодощі ( теж виготовлені на оливковій олії) — печиво, кекси, лукум. У магазинчиках можна придбати грецький мед. Його вважають одним з найкращих в Європі.

Де батьківщина Ахіллеса?

З Ефбею можна переїхати поромом на малесенький острів Скірос. Тут рай для любителів фотографувати, бо такої надзвичайної краси пейзажі навряд чи ще десь можна побачити. У єдиному на острові селищі Хора лише 3,5 тисячі мешканців. Для Хори характерні вузесенькі вулички і білі будинки кубічної форми з дахами без черепиці, бо тут часто бувають вітри і її здувають. У місцевому археологічному музеї можна ознайомитися з побутом мешканців острова: порівняти грецькі вишивки, на яких зображені кораблі, вівці, з українськими, побачити виготовлені без гончарного круга ідеальної форми глиняні миски, старовинні дитячі іграшки тощо. Тут туристу покажуть збудовану в горах у X столітті до нашої ери церкву Дмитра Солунського і Георгія Побідоносця, яку тричі відновлювали після землетрусів, маленьких коней завбільшки з поні, які водяться тільки на Скіросі, а за його межами гинуть, велетенські скульптури різноманітних тварин, які утворилися під дією вітру. Між іншим, саме зі Скіросом пов'язують ім'я ще одного героя грецьких міфів — Ахіллеса із його вразливою п'ятою. Кажуть, що саме тут він колись жив.

Відчути себе мільйонером

На півдні Ефбею можна побачити, як вирощують і в'ялять інжир. Уже понад 300 років мешканці цієї території цим займаються. У містечку Кімі є інжирний завод, на який привозять туристів на екскурсії. Тут можна покататися на конях на кінному підприємстві й отримати уроки верхової їзди. А з селища Мармарі (назва походить від слова "мармур", який тут колись видобували) організовують прогулянки на катері на маленькі острови Петалі, де море вважається найчистішим і найгарнішим в усій Греції. До речі, ці острівці розкуплені багатіями. Власник одного з них — син відомого художника Пабло Пікассо, який мешкає у Франції. Кажуть, що купив він острів за кілька мільйонів євро. Хоч острови — приватна власність, але до них можна причалити і покупатися. "Якщо охоронці раптом висловлюватимуть претензії, — радять греки, — то потрібно просто зайти у море. А воно — вже не їхня власність".


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також