У Вараші провели панахиду над прахом 14 бійців УПА, убитих понад 75 років тому

2352 0

Ми у соцмережах:

У Вараші провели панахиду над прахом 14 бійців УПА, убитих понад 75 років тому

У храмі Святої Покрови Православної церкви України у Вараші троє священиків на чолі з настоятелем храму отцем Віталієм провели панахиду над прахом 14 бійців УПА, убитих навесні 1944 року загонами НКВС неподалік села Полиці і захоронених у братській могилі на території нинішнього Полицького базальтового кар’єру. Їх поховають у пантеоні Героїв, місце під який уже відводять.

Усі ці роки місце їх останнього спочинку було невідоме громадськості, повідомляє Володимирець.Сіті.  Фактично на місці братської могили стояла адміністративна будівля кар’єру і пролягала асфальтована дорога. Лише років 10 тому неподалік у лісі коло Полиць, де й відбулися бої повстанців УПА із загонами НКВС, встановили два хрести.  І лише торік восени за ініціативою депутата Володимирецької районної ради Олександра Бобрика почали пошукові роботи. На це Володимирецька районна рада потратила 40 тисяч гривень. Далі за справу взявся Інститут національної пам’яті України.

Усього знайшли 14 тіл повстанців, похованих на різній глибині і, схоже, в різні часи. У черепі одного з кістяків знайшли кулю. Інших, схоже, добивали прикладами. Один скелет був порушений, усі його фрагменти знайти не вдалося. Нині вдалося встановити імена лише 3 загиблих. Це Федір Лукашович Бондарчук, Дмитро Калінкович Мельник і Василь Карпович Стельмах. Особи інших загиблих можна буде встановити лише за фрагментами ДНК, якщо хтось із родичів знайде докази, що в ексгумованих кістяках можуть бути рештки його близьких. Ймовірно, захоронені тут – не з місцевих, адже убитих жителів довколишніх сіл родичі правдами і неправдами забирали й ховали на своїх кладовищах.

Після завершення пошукових робіт Інститутом національної пам’яті рештки тіл зібрали в труни. Спершу їх планували поховати на цвинтарі у Полицях, але поки передали на зберігання до Святопокровського храму у Вараш. Його настоятель отець Віталій Боднар, благочинний Володимирецького благочиння ПЦУ, входить до робочої групи по ексгумації праху загиблих. Він запропонував створити у районі Пантеон пам’яті, де поховають тіла усіх захисників Вітчизни, які загинули в роки Другої Світової війни. Мова йде про всіх загиблих: і вояків УПА, і червоних партизан, і солдатів регулярної армії, які загинули на теренах району. Районна влада підтримала таку ідею, і на оргкомітеті запропонувала закласти меморіал у селі Суховоля, за колишнім міліцейським постом. Подали апин на Держгеокадастр, і якщо ніяких перепон не буде, виготовлятимуть документацію під відведення земельної ділянки.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також