У старі хати з грубками школярів не пустять

1625 0

Ми у соцмережах:

У старі хати з грубками школярів не пустять

Село Познань, що у Рокитнівському районі, — одне з найбагатодітніших сіл України. Тільки дітей шкільного віку тут проживає 522. Тому проблема з тим, де дітям навчатися, сприймається тут особливо гостро.

Рік тому в селі вщент згоріла дерев’яна частина школи. Вціліле цегляне приміщення відремонтували, але в ньому є можливість розмістити лише 9 класів. Частина учнів навчалася в другу зміну. Решта минулий навчальний рік провели в старих закинутих дерев’яних хатах з пічним опаленням. Батьки погодились на це, бо колишнє керівництво району пообіцяло збудувати нове приміщення школи. Однак навіть фундамент до цього часу закласти не встигли. Тепер батьки школярів обіцянкам чиновників не вірять і кажуть, що не пустять дітей навчатися до холодних хат. — Взимку діти і вчителі там страшенно мерзли, хоч грубу й добре напалили, — розповідає познанець Павло Колодич. - У малій кімнатці, де проводилися заняття, було по 20 учнів, були й суміщені класи із 40 учнями. Від такої кількості людей в одному приміщенні деяким учням ставало зле і їх просто виносили з класів на свіже повітря. Нащо мені пускати моїх дітей вчитися другий рік в таких умовах?! Щоб подивитись на стару школу та заспокоїти батьків щодо перспектив нової, у село приїхав голова Рівненської обласної держадміністрації Василь Берташ. Він повідомив: — На засіданні Кабміну вирішили виділити 28 мільйонів гривень з державного резервного фонду на будівництво цієї школи. Щоправда, постанова ще не підписана. Проте я триматиму це питання на контролі, поїду ще раз в Київ на зустріч з Президентом, щоб заручитися його підтримкою. Цей рік потрібно буде повчитися в пристосованих приміщеннях, а наступного, гадаю, нова школа вже стоятиме. Начальник обласного управління освіти Іван Вєтров запропонував альтернативні варіанти, щоб учні мали змогу розпочати навчання в школі пізніше: — У нас є кошти, виділені на оздоровлення дітей-”чорнобильців». Використавши їх, можемо направити учнів Познані в оздоровчі табори «Степань» та «Електронік». В Олександрії є школа-інтернат, де діти можуть і жити, і харчуватися, і навчатися. Вивчається варіант оздоровлення учнів в «Артеку». Завдяки цим заходам виграємо кілька місяців. Випускний дев’ятий клас направимо навчатися в сусіднє село Глинне, де торік відкрили нову школу.

Дарина ГУЗЕНКОВА.
P.S. На Рівненщині 39 шкіл потребують добудови, проте добудують лише чотири. На це цього року з обласного бюджету було виділено більше 4 мільйонів гривень.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також