У Рівному відкрили сучасний серцево-судинний центр

8566 0

Ми у соцмережах:

У Рівному відкрили сучасний серцево-судинний центр

Новітнє обладнання, сучасні технології та комфортні умови – саме це чекатиме на мешканців області, які мають серцево-судинні захворювання і потребуватимуть госпіталізації.

Протягом року команда впровадження субпроекту Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» працювала над створенням в області сучасного серцево-судинного центру. У п’ятницю, 23 лютого, голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко та голова обласної ради Олександр Данильчук цей центр офіційно відкрили.

Створений в обласній лікарні центр об’єднав декілька відділень: інтервенційної радіології, кардіології, серцево-судинної хірургії та інші.

«Родзинкою» центру стала ангіографічна операційна, що створена на базі відділення інтервенційної радіології.

Відкриваючи центр, голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко подякував усій команді проекту Світового банку та зазначив, що обласна влада й надалі підтримуватиме реалізацію цього проекту, адже за статистикою найбільша смертність у Рівненській області припадає саме від серцево-судинних захворювань.

- Відкриття цього центру є надзвичайно важливою подією для мешканців нашої області. Адже більше половини дорослого населення області має хвороби серцево-судинної системи. З обласного бюджету на облаштування приміщення було виділено 2,7 млн грн. Понад один мільйон доларів Світового банку – на закупівлю обладнання. Придбано сучасний кардіологічний УЗД-сканер, а головне – агіографічний комплекс, вартістю майже 720 тисяч доларів. Ця техніка рятуватиме життя пацієнтам із гострим інфарктом міокарду та дозволить проводити закриті операції, щоб уже через 3-4 дні людина повернулась до повноцінного життя. Важливо, що ангіолабораторія тут буде працювати в режимі 24/7, тобто з максимальною доступністю, - підкреслив Олексій Муляренко.

За словами головного лікаря обласної лікарні Івана Зими, потреба у такому центрі справді нагальна. Адже протягом останніх півроку лікарям області практично ні на чому було надавати медичну допомогу пацієнтам з хворобами системи кровообігу.

- Торік вийшов з ладу ангіограф, який працював у рівненській міський лікарні. Таким чином наша область залишилася взагалі без цього обладнання. Увесь цей час екстрених пацієнтів ми були змушені перенаправляти до міської лікарні, поки там працював ангіограф, та до інших областей, а планові операції відтермінувати. Тому, звичайно, лікарі області особливо чекали на це відкриття. Адже тепер ми зможемо надавати допомогу на місці, - розповів Іван Зима.

Головний лікар обласної лікарні також розповів, що закуплене за кошти Світового банку обладнання дозволить проводити операції та обстеження близько 500-700 пацієнтам на рік.

- Наразі лише за минулий тиждень ми зробили більше 20 екстрених операцій на цьому обладнанні. Завдяки тому, що група впровадження проекту Світового банку якісно підібрала тип та моделі обладнання, пацієнти після операцій не потребують тривалого реабілітаційного періоду. Уже за декілька днів після операції ми виписуємо пацієнта. Раніше ж було декілька тижнів реабілітації, - повідомив Іван Зима.

Керівник групи впровадження субпроекту Світового банку на Рівненщині Сергій Рибачок зазначив, що згідно з планом реалізації проекту для оснащення серцево-судинного центру було придбано більше 22 найменувань різного обладнання на загальну вартість понад один мільйон доларів США.

- Окрім ангіографічного комплексу та дизель-генераторної установки для безперебійного електропостачання центру, ми закупили ще 22 одиниці сучасної медтехніки. Зокрема, унікальний для всієї Західної України кардіовоскулярний сканер, що дозволяє робити обстеження серця через стравохід та встановлювати надточні діагнози. Також серед закупленого обладнання – дефібрілятори/монітори, 12-канальні електрокардіографи, монітори реанімаційно-хірургічні, аспіратори та зовнішні кардіостимулятори, а також імунологічний аналізатор, - зазначив Сергій Рибачок.

Наразі триває закупівля витратних матеріалів, потрібних для роботи центру. А також тривають роботи щодо створення аналогічного центру в Сарнах.

- Для ефективного лікування, наприклад, інфаркту міокарда згідно з сучасними нормами лікування хворому потрібно надати допомогу протягом двох годин. Інакше починаються досить суттєві ускладнення. З північних районів, враховуючи відстань та якість доріг, «швидка» не зможе доставити пацієнта за дві години до серцево-судинного центру в Рівному. Тому виникла потреба створити такий центр у Сарнах. Наразі триває виготовлення проектно-кошторисної документації, - повідомив Сергій Рибачок.

 

За повідомленням групи  консультаційної підтримки субпроекту Світового Банку в Рівненській області.

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також