Ціла сім`я з Сарненщини захворіла на сальмонельоз

3682 0

Ми у соцмережах:

Ціла сім`я з Сарненщини захворіла на сальмонельоз

Уперше в цьому році на Рівненщині зареєстрували спалах сальмонельозу в Сарненському районі.

В обласному центрі контролю та профілактики хвороб повідомляють, що захворіла сім'я з п'ятьох осіб, яка вживала майонез,  виготовлений з домашніх курячих яєць.

Сальмонельоз — інфекційне захворювання, що передається, в більшості випадків їжею (96–98%), а також контактно-побутовим шляхом. Викликається різними мікробами роду сальмонел. Ці бактерії довгий час зберігаються в зовнішньому середовищі. У деяких продуктах (молоко, м'ясні вироби) сальмонели здатні не тільки зберігатися, а й розмножуватись, не змінюючи зовнішнього вигляду та смаку їжі (наприклад, у напівфабрикатах). Соління й копчення на цього збудника кишкової інфекції впливають несуттєво, а заморожування навіть збільшує терміни виживання мікроорганізмів в продуктах.

Джерелом інфекції можуть бути тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії; найчастіше велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури. Нерідко інфікуються яйця птахів.

Захворювання розвивається через 6-72 години після потрапляння сальмонел в організм. Симптоми хвороби можуть бути виражені яскраво, а можуть і ніяк не проявлятися.

Для сальмонельозу характерний біль у животі, нудота, блювання. Пронос починається пізніше, ніж блювота.

Обов'язковій госпіталізації підлягають хворі з важким і середньої важкості перебігом сальмонельозу, діти, особи похилого віку, працівники харчової та медичної галузей, студенти, які проживають у гуртожитках й інші декретовані контингенти.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також