Цієї неділі у Рівному відзначать 505 річницю перемоги над військом Московії

4630 1

Ми у соцмережах:

фото - Знай.юа

Річницю перемоги у битві під Оршею відзначать у Рівному в неділю, восьмого вересня. Заходи з нагоди відзначення річниці перемоги розпочнуться з 12:00 та триватимуть до самого вечора. Тож о 12:00 відкриють меморіальну дошку князю Констянтину Острозькому. Меморіальна дошка буде розміщена на місці де колись була Острозька брама 16 століття, через яку великий гетьман князь Констянтин Острозький в’їжджав до свого міста. Нині поряд з тим місцем розміщена кав’ярня «Аміго».

З 12:00 до 19:00 у ТРЦ «Злата плаза» відбудеться акція «Врятуй унікальну картину». Під час благодійної акції збиратимуть кошти на реставрацію картини 19 століття «Перемога під Оршею» авторства художника Креша, що експонується у Рівненському обласному краєзнавчому музеї.

Представниця ГО «Благодійного фонду обласного краєзнавчого музею» Тетяна Самсонюк розповіла:

– Музей пишається картиною «Битва під Оршею», вона є його перлиною. Коли з моєї ініціативи був створений «Благодійний фонд обласного краєзнавчого музею», то я вирішила, що в першу чергу треба зібрати гроші на реставрацію картини. Львівський реставраційний центр виставив нам попередню вартість за реставрацію 80 тис. грн.

Крім того, у «Злата плазі» створять фотозону, на якій в образах з картини «Битва під Оршею» можна буде побачити відомих рівнян, зокрема рівненських футболістів.

О 14:00 у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбудеться круглий стіл до 505 річниці битви під Оршею «Розгром московітів під Оршею: історія найвеличнішої битви початку 16 століття, яка об’єднала три народи». За словами директора Рівненського обласного краєзнавчого музею Олександра Булиги, у круглому столі візьмуть участь дослідники та експерти. Обговорюватимуть питання дослідження нових фактів, які пов’язані із битвою, та перебігом подій, що відбувалися після неї.

Основні заходи з нагоди річниці перемоги у битві будуть проводити у парку Молоді (Лебединка). Так, з 12:00 відбуватиметься турнір лучників «Княжий стрілець», де оберуть найкращих. Фінал та нагородження переможців проведуть о 17:00.

О 13:00 стартує гастрономічний проект «Волинські рецепти 15-17 століть». Протягом дня для рівнян готуватимуть страви за народними та історичними рецептами. Також приготують особливу страву княжої доби 15-16 століття «Княжу кашу (полбу)».

О 18:00 відбудеться святковий концерт присвячений відзначенню 505 річниці перемоги в битві під Оршею. О 20:00 – покажуть спеціальний публічно-документальний фільм «Перемога під Оршею. Нам є чим пишатися!». Після трансляції фільму усі охочі рівняни зможуть обговорити кінострічку. А о 21:30 відбудеться відкрита дискусія «Битва під Оршею. Роль за значення перемоги, для країн Балто-Чорноморського союзу. Хто 1514 року не дав перекроїти карту Європи?».

До слова, битва відбулася 1514 року між військом під командуванням князя Костянтина Острозького, який на той час був гетьманом Великого князівства Литовського, Руського, Жемайтійського і Королівства Польського, та московським військом на чолі з воєводою Іваном Челядніним.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також