Третяка так позбавили посади, щоб не зміг повернутися

6141 0

Ми у соцмережах:

Третяка так позбавили посади, щоб не зміг повернутися

Лише три роки покерував містом Рівне Олександр Третяк, який до цього не мав ні управлінського, ні політичного досвіду. Адже набрало чинності історичне рішення міського суду Рівного, яким суддя Петро Денисюк фактично відібрав у нього посаду міського голови. Раніше вважалося, що місцеве самоврядування є недоторканним, бо усіх керівників населених пунктів обирають їхні мешканці. Однак рівненська Феміда ще раз довела, що для неї немає нічого неможливого. Особливо, якщо чинний міський голова належить до партії, яка є противником діючої влади.

Чинна українська влада, яку уособлює не обраний президентом Володимир Зеленський, а зовсім інша людина, продовжує процес узурпації влади, вибудовуючи владну «вертикаль» на зразок тої, що існує у державі-агресорі. У цій «вертикалі» все — від столиці до останнього райцентру — має бути підпорядковане керівнику президентського офісу. Те, що «партія влади» програла місцеві вибори три роки тому і в більшості населених пунктів люди не підтримали кандидатів від «слуг», не стало перешкодою. Був придуманий механізм відсторонення з посад всенародно обраних керівників через рішення судів, голів яких, на відміну від міських голів, ніхто не обирав. Черговим кроком у вибудовування вертикалі імені Єрмака стало відсторонення міського голови Рівного.

Микола НЕСЕНЮК.

Останньою інстанцією, яка могла або скасувати, або залишити в силі рішення міського суду про відсторонення Олександра Третяка, був апеляційний суд. Від результатів розгляду апеляції залежала його подальша політична кар’єра, яка була перекреслена 10 липня цього року. Саме тоді міський суд Рівного визнав його винним у «корупційному правопорушенні», яке полягало в тому, що керуюча справами міськвиконкому Марія Корнійчук під час виборів пожертвувала у виборчий фонд Третяка 45 тисяч гривень. НАЗК склала протокол, за яким міський голова не мав права підписувати стандартне розпорядження про призначення премії працівниці міської ради. У своєму рішенні, окрім невеликого штрафу в 6 800 гривень, суддя Петро Денисюк заборонив Олександру Третяку рік обіймати посаду.

До будівлі колишньої жіночої консультації, де нині розташований Апеляційний суд, прийшли місцеві депутати з фракції «ЄС», народні депутати та навіть громадяни США, які передавали до Рівного гуманітарну допомогу. Захищали міського голову одразу три адвокати. Першою у справу вступила захисниця Олена Попова, яка намагалася переконати суд, що премія є частиною зарплати чиновника. Тому голова мав право призначати премії, лікарняні та відпускні. Схожі розпорядження підписують усі керівники міст в країні. Більше того, вона говорила, що пожертва у виборчий фонд кандидата на посаду міського голови від Марії Корнійчук була добровільним внеском, а не подарунком особисто Олександру Третяку. Через це призначення премії не можна вважати повернення боргу. Себто між міським головою Олександром Третяком і керуючою справами міськвиконкому Марією Корнійчук немає жодного приватного та позаробочого інтересу.

Однак після цих аргументів суддя Надія Ковальчук поставила адвокатам міського голови запитання: «Чи впливає залучення коштів до виборчого фонду на виборчу кампанію?». На це запитання судді почав відповідати сам переможець місцевих виборів Олександр Третяк, який сказав, «що він виграв вибори, витративши на рекламу в рази менше коштів, ніж його опоненти». Також він кілька разів звертав увагу судді, що, на його думку, ця справа є «винятково політичною», і «в суді його політичні опоненти хочуть перекреслити волю рівнян, які за нього проголосували».

Особлива увага була приділена тому нюансу, що в суді першої інстанції справу розглядали без міського голови Олександра Третяка. Він просив у судді перенести розгляд на інший день, бо 10 липня поїхав у відрядження до Німеччини. Але Петро Денисюк вважав це неповагою до суду та продовжив розгляд справи без Олександра Третяка. Адже до цього суддя уже відкладав розгляд справи на інший день через «зайнятість міського голови». Тепер же в апеляції міський голова переконував суд, що ніякої неповаги до суду не було.

Ваша честь, — сказав у судовій залі міський голова Олександр Третяк. — Розгляд моєї справи відбувався тричі на тиждень. Я завжди намагався ходити. Однак ви маєте зрозуміти, що у міського голови є свої обов’язки. Наприклад, засідання сесії, відрядження або інші речі. Саме через цю зайнятість я й просив переносити деякі засідання.

Але схоже, що усі ці аргументи на суддю Надію Ковальчук не надто вплинули. Вона була у кімнаті для нарад близько 40 хвилин. Після цього суддя повернулася та іменем України зачитала своє рішення: «апеляційну скаргу Олександра Третяка відхилити, а рішення суду першої інстанції залишити без змін».

Здалося, що міський голова Олександр Третяк не був здивований таким рішенням і охоче спілкувався зі своїми прихильниками та пресою:

Відсторонили міського голову в Полтаві, Запоріжжі, Чернігові, Дрогобичі, Звягелі, а тепер і в Рівному. Це дзвіночок, що з судами в країні щось не так. Тому я продовжу боротися. Я люблю своє місто й далі працюватиму на благо міста. Підтримуватиму ЗСУ, служитиму Богу і людям.

Секретар міської ради Рівного Віктор Шакирзян, який завдяки рішенню суду став керівником обласного центру, сказав:

Я не можу коментувати рішення суду. Воно ніяк не позначиться на житті Рівного. Адже у нас всіх одна мета — це перемога. Тим більше, що у нас сформувалася злагоджена команда, яка відповідає за життя міста. Зараз ми усі працюємо на перемогу.

Начальник відділу правового забезпечення міської ради Рівного Олексій Капланов розповідає, як буде виконуватися рішення суду:

Наразі детально роз’яснити, як буде виконуватися рішення суду, я ще не можу. Бо рішення до міськвиконкому з суду ще не надіслали. Однак є чітка процедура відсторонення міського голови від займаної посади. Скажу, що з відстороненням є цікава деталь. Тобто відсторонення міського голови здійснюється шляхом звільнення його з посади. Уже публічно звучало, що суд вирішив, що Олександр Третяк не зможе обіймати свою посаду рік. Але після звільнення фактично він уже не буде міським головою. Більше того, відповідно до Закону про місцеве самоврядування, він зможе повернутися на посаду міського голови лише після повторного голосування. Іншими словами, після нових виборів, якщо люди за нього проголосують.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також