Третя платіжка за газ: скільки і за що заплатять рівняни

3402 0

Ми у соцмережах:

Третя платіжка за газ: скільки і за що заплатять рівняни

Нещодавно мешканці Рівненщини отримали нові рахунки, де за розподіл природного газу уже потрібно заплатити іншій компанії — «Газорозподільні мережі України» замість «Рівнегазу». А невдовзі на споживачів чекає ще один сюрприз: з цього року мешканцям багатоквартирних будинків доведеться платити ще й за обслуговування внутрішньобудинкових газових труб.

Роман Кутира, начальник відділу технічного обслуговування Рівненської філії ТОВ «Газорозподільні мережі України»

— Донедавна українці оплачували послуги, пов’язані зі споживанням газу, одним платежем. З 2020 року, через реформування ринку газу, почали надсилати дві платіжки — за сам газ та за його доставку. Проте в розподілі газу не було передбачено послугу за технічне обслуговування, тому тепер на неї буде окремий рахунок. Згідно з постановою НКРЕКП всі балансоутримувачі (співвласники багатоквартирного будинку) повинні надіслати заявку до оператора ГРМ про приєднання до договору. Якщо заявка не оформлена, вони автоматично приєднуються до договору. Дозволяється обрати й іншого оператора, але той повинен мати дозволи на виконання таких робіт — після укладення такого договору споживач повинен повідомити оператора ГРМ у 15-денний термін.

Скільки це коштуватиме? Оператор складатиме графіки перевірки і приблизну вартість обслуговування. Після виїзду за адресою і проведення робіт вже буде відома остаточна вартість — висвітлена на офіційному сайті філії. Йдеться про роботи з огляду газопроводів, наявність їхнього фарбування та кріплення, наявність футлярів проходження через внутрішні та зовнішні конструкції будинку, перевірка на герметичність, щільність та спрацювання сигналізаторів загазованості, працездатність запірних пристроїв, змащення, очищення від корозії. Якщо будуть витоки газу, ми їх усуваємо. Щодо оплати є два варіанти: або балансоутримувачем одним платежем (за згодою усіх співвласників), або окремими рахунками на мешканців будинку. Оплата — раз на три роки.

Вартість різниться у кожному будинку, залежно від кількості квартир. По тих адресах у Рівному, де роботи заплановано на цей рік — це приблизно по 100–300 гривень з одного споживача. Скажімо, мешканці Драгоманова, 14 мали би заплатити загалом 798,58 гривні з будинку — тобто по 199,65 грн. з кожної квартири. А от на Київській, 18 такі роботи коштуватимуть майже 2583 гривні з будинку, зате споживачі заплатять всього по 80,72 грн.

Так само різні суми за технічне обслуговування мереж платитимуть мешканці Сарн, Костополя, Березного, Дубровиці, Рокитного, Острога, Корця, Здолбунова, Гощі, Радивилова, Млинова, Дубна, Демидівки, Клевані та навіть Зорі. В деяких будинках доведеться заплатити по 400–500 грн з одного споживача.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також