Трансмісія та гальмівна система сучасних велосипедів

338 0

Ми у соцмережах:

Трансмісія та гальмівна система сучасних велосипедів

Більшість покупців звертає увагу на виробника байка, його колір та розміри, забуваючи оглянути трансмісію та гальмівну систему.

Звісно, якщо мова йде про покупку велосипеда від відомого виробника у «Велопланеті», то можна не сумніватися в його якості. Але «коробку» та гальма важливо також оглянути. На https://veloplaneta.ua/ua/gornye представлені байки з різними системами, тому новачку буде корисно дізнатися про їх особливості.

Формула трансмісії

Задача цього блоку – передача зусиль м’язів на колеса. Якщо все вибрано правильно, то катання подарує лише задоволення. В трансмісію входить:
 
- система, що складається з зірок та шатунів;
 
- касета з веденими зірками;
 
- ланцюг;
 
- передній та задній перемикач;
 
-важелі для перемикання передач на кермі.  

Крім того, існує кілька формул трансмісії: потрійна, подвійна одинарна. Перша найбільш бюджетна й розповсюджена. Друга більш надійна та служить довше.

Одинарна формула встановлена на BMX (є тільки одна зірка спереду).
 

Система гальм в сучасних гірських велосипедах

Попри існування кількох систем, у сучасних байках найчастіше використовуються дискові механічні або дискові гідравлічні гальма. Гідравліка – в пріоритеті, бо вона безвідмовно працює під час їзди в дощ. Звісно, для неквапливого катання можна вибрати й механіку. При виборі на користь механічних гальм варто звернути увагу на такі їх особливості:
 
- робота механіки сильно залежить від умов експлуатації: механізм може забитися брудом, пилом чи піском, а тросики з часом покриваються корозією;
 
- якщо доводиться подорожувати в сильний дощ чи брудною ґрунтовою дорогою, то чистити гальма необхідно через кожні кілька кілометрів;
 
- хороша механіка потребує через кожні 1000 км підводити гальмівні колодки (в міру їх зношування).
 
Гідравліка майже не потребує до себе уваги: гальма непотрібно налаштовувати та обслуговувати. Достатньо просто замінити їх при сильному зношуванні.

Велосипеди з гальмами обох типів широко представлені в каталозі «Велопланети».

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також