Суд у Рівному зменшив біженці розмір аліментів на утримання непрацездатних батьків - громадян Росії

957 0

Ми у соцмережах:

Суд у Рівному зменшив біженці розмір аліментів на утримання непрацездатних батьків - громадян Росії

Подружжя, що нині мешкає у Рівному, до виходу на пенсію працювало в місті м. Нижнєвартовськ Ханти-Мансійського округу Тюменської області та до повномасштабного нападу Росії на Україну 24 лютого 2022 року отримувало російську пенсію - майже 12 000 гривень на кожного.

Після введення в Україні воєнного стану,  усі росіяни, що мешкали у нашій державі, перестали отримувати пенсії та інші соціальні виплати від Росії.

І подружжя пенсіонерів подали у Рівному позов в суд на свою доньку про стягнення аліментів на їх утримання в розмірі одного прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на кожного.  З 1 січня 2023 розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, складає 2 093 гривні . Цей позов росіян-пенсіонерів місцевий суд задовольнив.

Донька пенсіонерів-росіян нині має статус біженки  і з неповнолітньою донькою проживає в Польщі, отож її представниця подала скаргу у Рівненський апеляційний суд. Вона просила зменшити розмір стягнутих аліментів на користь батьків  до 1 000 гривень на кожного - на період дії воєнного стану.

Апеляційний суд задовольнив  скаргу, зменшивши розмір аліментів до 1 000 гривень на кожного з батьків щомісячно -  до закінчення воєнного стану в Україні

Приймаючи таке рішення, суд взяв до уваги положення статті 202 Сімейного кодексу України. У ній визначено, що повнолітні дочка, син зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

Рівненський апеляційний суд зауважив на своєму веб-сайті, що аби отримувати значно більші доходи, відповідачі — громадяни Росії - мають право та можливість оформити візи й виїхати в Росію, економіку якої вони багато років зміцнювали та заробили там пенсії, які щомісячно сумарно складають 24 000 гривень, замість 2 000 гривень, що суд стягнув з доньки, яка з їх онукою змушена тепер рятуватися від російських ракет за кордоном.    

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також