Суд обрав запобіжний захід Мазепі

724 0

Ми у соцмережах:

Суд обрав запобіжний захід Мазепі

Печерський райсуд Києва 19 січня взяв під арешт засновника компанії Dragon Capital Ігоря Мазепу з альтернативою застави у 349 млн гривень.

Про це повідомляє hromadske із зали суду. Сторона захисту у суді наполягала, що затримання було незаконним. Мовляв, підстав для затримання не було, а Мазепа перетинав кордон не задля втечі. Як вказав адвокат, бізнесмен вже раніше виїжджав з України й вчасно повертався.

Також сторона захисту каже, що у протоколі про затримання вказано, що Мазепа намагався уникнути правоохоронних органів. Адвокат заявив, що затримання на кордоні - «зрежисована постановка, щоб надати виїзду Мазепи за кордон характер уникнення органу досудового розслідування».

Натомість сторона обвинувачення повідомила, що, за даними слідства, Мазепа, отримавши інформацію про притягнення до кримінальної відповідальності, вирішив виїхати з країни.

Прокурор через ризики (зокрема, йдеться про ймовірність переховування від правоохоронців та вплив на свідків) попросив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення 700 млн грн застави.

Адвокат заявив, що ця справа «фактично не є підслідною ДБР». За його словами, Держбюро розслідувань не повинне займатися цією справою, оскільки Держгеокадастр, як сказав захисник Мазепи, не є правоохоронним органом. І якщо була відчужена державна земля, то цим має займатися НАБУ, зауважив він.

- Якщо є бажання, то передавайте в НАБУ, і там розслідуйте. Оскільки є питання щодо заволодіння державним майном, - сказав він.

Також сторона захисту стверджувала, що немає обґрунтованості підозри. І додала, що сума збитків, згідно зі словами прокурорів, становить понад 7 млн грн. Отже, сума застави, про яку просить обвинувачення, перевищує суму збитків. Адвокат заявив про недотримання принципу пропорційності.

Сам Мазепа заявив, що впевнений у позиції, яку виклав його захист. І додав, що прокурори та слідчі органи «можуть спричинити небезпечний прецедент». Також захист Мазепи просив залучити поручителів, однак суд відхилив клопотання.

Нагадаємо, увечері 18 січня Ігоря Мазепу затримали на КПВВ «Медика – Шегині» під час проходження україно-польського кордону у справі, нібито пов’язаної із отриманням права на землю для будівництва котеджного містечка преміумкласу Goodlife Park у Вишгородському районі Київської області. Воно було побудоване ще у 2013 році, але затримання сталося чомусь саме зараз.

Також були проведені обшуки в офісі компанії Concorde Capital. Обшуки в компанії проводилися без ухвали суду, забирали всі документи, які не стосуються справи, а пов‘язані з усіма напрямками бізнес-активності Ігоря Мазепи. Вилучено особисті речі співробітників, які працюють в інших проєктах.

Ймовірною причиною затримання також може бути членство Мазепи у антирейдерському рухові проти правоохоронців та суддів, які використовують свої повноваження для незаконних дій. Крім Concorde Capital туди входять представники ще 41 українського підприємства серед яких «Фармак», «Агромат», «Текстиль Контакт» та інші.

Згодом у Державному бюро розслідувань пояснили, що бізнесмена підозрюють в організації схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС. Брат Мазепи так само є фігурантом у цій справі.

Засновнику інвестиційної компанії Concorde Capital Ігорю Мазепі встановили заставу у розмірі 700 млн грн, а його брату Юрію, який теж проходить у цій справі – 500 млн грн. 

Тим часом з'явилась інформація про те, що 18 січня Ігор Мазепа не втікав з України, а прямував на Всесвітній економічний форум у Давосі з метою залучення інвестицій в ПРАТ "Кривий Ріг Цемент", який є одним із найбільших виробників цементу в Україні. Всі необхідні офіційні документи на виїзд з країни він мав, як власник і представник цього підприємства.

Про це сказано у заяві інвестиційної компанії Concorde Capital, в пості на сторінці самого Ігоря Мазепи у Facebook, а також на сторінці ПРАТ "Кривий Ріг Цемент" у Facebook.

Як констатували у компанії, підприємство готується до масштабного проєкту з модернізації на більше ніж 15 млн євро для збільшення потужностей для відновлення країни після закінчення війни.

Читатйте також: Відомого бізнесмена, який продавав акції «Вереса», затримали на україно-польському кордоні


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також