Студентів та школярів зігнали дерибанити «Громадський Бюджет»

1571 0

Ми у соцмережах:

Під час голосування

Голосування за громадський бюджет у Рівному засвідчило: люди вибирають не лише заради «гречки», а й просто підкоряючись вказівці керівника, бо залежні.

Минулого тижня у Рівному на майдані Просвіти, де розташований ЦНАП, та на Соборній, де працюють міські чиновники на чолі з головою, було помічено групи молодих людей. Йшли, як висловився міський голова, «ніби як в мавзолей». Мавзолеєм виявилися скриньки для голосування за проекти громадського бюджету, які встановлено в цих державних установах. Цього року на «ініціативи громад» так розподілили 10 мільйонів бюджетних гривень.

Процес голосування за громадські проекти цьогоріч дуже нагадував вибори політичні: і не тільки через групове голосування з фотографуванням бюлетенів, а й за підрахунком голосів — «опрацьовувати» бюлетені обіцяють ще тиждень. Голосування завершилося 1 жовтня, і відомо, що в ньому взяло участь 10 419 рівнян. Хоча результатів голосування поки немає, але вже намітилися проекти-лідери. Вони переважно зі сфери освіти: облаштування спортивних та дитячих майданчиків, футбольних полів при навчальних закладах.

Андрій Токарський, член Громадської ради:

— Шкода, що велика кількість вчителів живуть у світі, де «вказівка зверху» є важливішою за здоровий глузд. Де нормою є скасування уроків заради «стадного» походу голосувати за проекти. Шкода, що в нас і досі практикується виклик до керівництва школи, якщо проголосував за власним вподобанням. Вчителі, які під список приймають голосування та звітують вище. Учні, які голосують та скидають фото бюлетеня з проектами, за які проголосував. Це все те, чого сьогодні вчать окремі рівненські школи… І чого ми потім хочемо чекати на виборах? Чи ми їх навчимо голосувати за гречку та сприймати вибори типу «я ні нащо не впливаю»?

Проте це є похідним загальної політики міської влади. Якби керівництво освітньої галузі міста дбало про розвиток спортивної та розвиткової інфраструктури освітніх закладів, то не довелося б писати проекти на громадський бюджет, щоб «латати дірки» та проколи керівництва міста.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

— Щодня я бачив, як до міськвиконкому організовано приводили студентів. Вони ходили голосувати, як колись водили до мавзолею. Громадський бюджет — це хороша ідея, але такими діями її дискредитують.

Микола Полюхович, координатор громадського бюджету:

— Торік теж були випадки групового голосування за громадські проекти, проте не так масово, як цього. Це пов’язано з великою конкуренцією. Адже торік рівняни обирали з 52 проектів, а цього року — з 84. Проте групові походи до скриньок з бюлетенями суттєво на результати вплинути на можуть. Бо більшість проголосували в електронній системі. Підрахунок голосів триватиме ще тиждень, бо в нас залишилися неопрацьованими близько 3,5 тисячі паперових бюлетенів. Всі дані з цих документів ми вручну мусимо переносити в електронну систему.

Торік під час голосування ми стикнулися з фальсифікаціями і на початку року прийняли зміни до положення про громадський бюджет, які ці фальсифікації унеможливили. Можливо, й знову буде внесено зміни, які якось вплинуть на групові голосування. Проте насправді механізму, як би це можна було заборонити, не існує. Інакше його давно б уже застосували на президентських виборах.

Читайте також по темі: Чому у школах доведеться знімати паркани або Як депутати та чиновники "ділять" громадський бюджет Рівного

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також