Рівняни спокусились на великі відсотки, а втратили все

16396 0

Ми у соцмережах:

Рівняни спокусились на великі відсотки, а втратили все

Рівнянка Ольга Горбенко накопичила трохи коштів, попрацювавши на «Рівнеазоті», і вирішила покласти їх на депозит. Тільки-от банки не пропонували таких вигідних умов, як кредитна спілка «Захід — Капітал» — від 26%. Тож жінка, як багато інших, довірила свої гроші цій фінансовій установі. Але заробити на відсотках не вдалося — навіть через суд не можуть тепер повернути свої гроші.

— Загалом нас, обманутих вкладників, п’ятеро — це тільки ті, які знайшли одне одного і подали колективну заяву в поліцію, — розповіла Ольга Горбенко. — Кожен вклав по кілька десятків тисяч гривень у «Захід — Капітал». Мені мої кошти директор Олександр Бахмачук згідно з укладеним між нами договором мав повернути у 2014 році. Досі не можу добитися цього повернення. Інші вкладники — в такій же ситуації.

Ми звернулися у всі можливі інстанції. В кредитної спілки забрали ліцензію. Суд виніс рішення про примусове стягнення коштів. У поліції відкрито кримінальне провадження за ст. 382 (невиконання судових рішень) та ст. 190 (шахрайство). Загалом кредитна спілка заборгувала нам понад півмільйона гривень. Ні копійки з цих коштів не повернули.

Олександр Бахмачук аргументує тим, що люди, яким спілка надавала кредити з наших вкладень під відсотки, не повертали цих кредитів. Тобто кредитна спілка буцімто не має грошей, щоб повернути вкладення. Проте згідно з останньою фінансовою документацією, яку він надавав нам раніше, неповернених кредитів немає.

Після того спілка втратила ліцензію, бенефіціарний власник спілки п. Бахмачук перестав відповідати на дзвінки і не надає доступу до фінансової звітності навіть нашому адвокату. Більше того — він подав позов до Рівненського міського суду про припинення трудових відносин з КС «Кредит Капітал». Фактично сам на себе позов подав. Суд його не задовольнив як апеляційний. Тож він тепер звертається в Касаційний суд. Ми боїмося, що він вийде сухим із води. Зрушень в розслідуванні, яким займається слідча поліції Наталя Менчак за вище згаданими кримінальними провадженнями, немає ніяких.

Прес-офіцер відділу комунікації поліції області Марія Юстицька:

— Слідча запевняє, що справа рухається: було проведено допити, обшуки. Мова йде про економічний злочин, а такі справи зазвичай вимагають ретельного розслідування, яке все ще триває.

Олександр Бахмачук заявив, що він вже три роки не працює в кредитній спілці «Захід-Капітал», і пояснив:

— Згідно з чинним законодавством кредитна спілка як фінансова установа видає кредити і залучає кошти на депозитні рахунки. І працює лише з фізичними особами. Відповідно, повернення вкладів та виплата відсотків здійснюються за рахунок повернення виданих кредитів.

Справді, в кредитній спілці виникли затримки з поверненням частини вкладів або нарахованих відсотків через те, що існує значна заборгованість позичальників перед спілкою. З подібними позичальниками проводилась робота, яка дозволена законами України, а саме досудова робота, та передавались справи до суду, а також до поліції. Відповідно, за рішеннями судів справи передавали у виконавчу службу для примусового стягнення. По частині справ відбувається стягнення, а частину повернено без виконання, в зв’язку з тим, що у позичальників відсутні офіційні джерела доходів або майно для реалізації.

Те, що вкладниця говорить, що боргових зобов’язань перед кредитною спілкою ніхто не має, — це неправильна інформація. Гадаю, вона просто не розібралася як слід у фінансовій документації. Наскільки мені відомо, наразі кредитна спілка не здійснює активної діяльності. Роботу з боржниками ускладнює і той факт, що рахунки кредитної спілки заблоковані виконавчою службою, що унеможливлює передачу справ по позичальниках-боржниках до суду, адже неможливо сплатити судовий збір для початку розгляду справи. Уже кілька років рахунками керує лише виконавча служба, і вона здійснює стягування та розподіл коштів, що надходять. Доступу до цих рахунків і коштів, відповідно, ні в мене, ні в кого іншого немає.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також