Спиртзавод стане?

2534 0

Ми у соцмережах:

Спиртзавод стане?

Жителі Зірного та Березного можуть залишитись без роботи. На Зірненському спиртовому заводі незабаром можуть зупинити виробництво. Адже ДП «Укрспирт», до складу якого входить завод, опинилося в складній ситуації: рахунки підприємства, а отже, і роботу, блокує Державна фіскальна служба України. У зв’язку з цим понад сотня працівників спиртзаводу днями перекривали міжнародну трасу Київ–Чоп у Корці.

Подібні акції протесту вже охопили всю Україну. Пікети відбулися в Івано-Франківську, Львові, Тернополі, Сумах та інших містах, де функціонують заводи «Укрспирту». У такий спосіб люди, які працюють на цих заводах, намагаються привернути увагу громадськості та державних органів влади до проблем, пов’язаних з роботою «Укрспирту».

На сьогодні «Укрспирт» є єдиним виробником спирту етилового. Підприємство генерує сплату акцизного податку від цілої лікеро-горілчаної промисловості України. Враховуючи, що місячний обсяг виробництва спирту становить 600 тис. дал, сума акцизного податку, який сплачують виробники алкоголю, сягає понад 760 млн. грн. Саме така сума завдяки роботі «Укрспирту» надходить до державного бюджету щомісяця.

Державна фіскальна служба заблокувала рахунки підприємства, а це поставило під загрозу виплату 5 000 працівникам ДП «Укрспирт» їхніх зарплат. Варто зазначити, що заводи концерну розташовані переважно в сільській місцевості, де гострою є проблема з працевлаштуванням. Наприклад, на Зірненському спиртовому заводі, який був заснований у 1905 році, працюють переважно жителі Зірного та Березного, цілі династії.

— На цьому заводі працювала і моя бабця, і мама, і я — ось уже 30 років, — розповідає Віра Самчук, одна з учасниць акції протесту на трасі Київ–Чоп. — Також тут працюють мій чоловік та донька, яка спеціально для цього вчилася в інституті. Заробітна плата, яку ми тут отримуємо, — єдине джерело доходів для нашої сім’ї. Якщо ми його втратимо, то в нас тільки один вихід — їхати на заробітки до Польщі, бо тут, в селі, іншої роботи не знайдемо. Тому я не хочу навіть думки такої допускати, що завод може закритися.

Поки що завод працює, проте його закриття — питання часу, якщо Державна фіскальна служба України продовжить блокувати рахунки підприємства. Адже тоді це унеможливить постачання зернових та реалізацію готової продукції. На цій проблемі наголошує і голова первинної профспілки ДП «Зірненський спиртовий завод» Валентина Галайчук:

Арешт рахунків може призвести до того, що робота заводу буде повністю паралізована, у тому числі й робота аграрного сектора області, адже завод не зможе зробити закупок зернових. У бюджети сільської ради і району не надходитимуть кошти. Без роботи залишаться 130 працівників, 80-% з яких — люди із села, де знаходиться підприємство. Сьогодні наше керівництво робить все можливе, щоб ми працювали далі. У нас є далекоглядні плани щодо того, як розвиватися та розширювати виробництво. Ми віримо у справедливість і вважаємо, що українського виробника потрібно підтримувати, а не блокувати його роботу.

Через блокування рахунків «Укрспирт» може втратити міжнародні контракти на експорт спирту з Туреччиною, Польщею, Угорщиною та Азербайджаном. Це також може призвести до зриву поставок спирту для вітчизняних виробників лікеро-горілчаної продукції. Не кажучи вже про те, що 5 тисяч працівників підприємства можуть так і не дочекатися своїх зарплат.

Ми перекрили рух на міжнародній трасі, щоб нас почув уряд, — каже головний інженер ДП «Зірненський спиртовий завод» Ігор Микитюк. — Якщо нас не почують, будемо протестувати під Верховною Радою, Кабміном і президентською адміністрацією. Ми хочемо, щоб нас почула вся вища влада: не зупиняйте завод, за рахунок якого сьогодні живе село і район!

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також