Слина кліща — небезпечна. Витягати кліща з-під шкіри потрібно обережно, щоб не відірвати головку

1066 0

Ми у соцмережах:

Слина кліща — небезпечна. Витягати кліща з-під шкіри потрібно обережно, щоб не відірвати головку

Постарайтеся при виявленні кліща, що вп’явся в шкіру, відразу ж звернутися за медичною допомогою. Лікар не тільки витягне кровососа і обробить рану, але також відразу відправить кліща на аналіз, щоб виключити зараження енцефалітом — дуже небезпечним запальним захворюванням.

Якщо ж такої можливості немає, можна спробувати витягнути кліща самому, при цьому важливо це зробити так, щоб не відірвати йому головку і звести до мінімуму небезпеку укусу.

Дістати кліща зі шкіри можна за допомогою пінцета. Вдягніть на руки гумові рукавички, а якщо їх немає, то поліетиленовий пакет. Так ви убезпечите себе від потрапляння слини комахи на шкіру, якщо ви її роздавите. Продезінфікуйте інструмент і акуратно захопіть ним кліща якомога ближче до шкіри. Плавно і не поспішаючи тягніть паразита вгору, акуратно прокручуючи проти годинникової стрілки. Відчуйте, як кліщ піддається руху і виходить зі шкіри. Потім продезінфікуйте місце укусу.

Витягнути кліща можна й з допомогою нитки. Помийте руки з милом, продезінфікуйте нитку. Вона має бути тонкою та міцною. Зробіть із нитки петлю, надягніть на тільце кліща і затягніть вузол біля самого хоботка. Плавними рухами витягуйте паразита нагору, по черзі натягуючи то один, то інший кінець нитки. Не скручуйте, щоб не відірвати кліщу головку. Після вилучення паразита знову помийте руки з милом і обробіть ранку дезінфікуючим засобом.

А буває так, що кліщ присмоктався давно і вже встиг зайти під шкіру. Дістати такого паразита набагато складніше. Якщо після ваших маніпуляцій головка відірвалася від тулуба і залишилася у шкірі, її слід витягти. Протріть ранку спиртом, а потім видаліть головку стерильною голкою, як скалку.

Існує поширений народний метод витягти кліща за допомогою олії, а також бензину, клею, вазеліну, зубної пасти та інших речовин. Сенс у тому, щоб позбавити кліща можливості дихати. Тоді він сам вилізе. Метод працює дуже рідко і повільно. І є ризик, що кліщ встигне впитися іще глибше в шкіру, тоді дістати його буде набагато складніше. Крім того, через брак повітря паразит може пустити слину в ранку, що збільшить ризик інфекції.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також