Скандальні бронемашини випробовували під Рівним

2486 2

Ми у соцмережах:

Скандальні бронемашини випробовували під Рівним

Привезені з Польщі БМП-1, які уже місяць активно обговорюють через скандал навколо можливої корупційної схеми, було закуплено для оперативного командування «Захід», що базується у Рівному. Випробовували закуплену за кордоном та складену у Житомирі техніку на Рівненському загальновійськовому полігоні. Машинами військовики задоволені. Бо ще не виходили з ладу.

Скандал навколо БМП-1 виник після журналістського розслідування, в якому йшлося, що постачання цих бойових машин піхоти із Польщі до Житомирського бронетанкового заводу — один із найдивніших контрактів, які укладало Міноборони у 2016-2017 роках. За даними видання «Новоє врємя», польське підприємство «Wtorplast» купувало списані БМП-1 1980-х років випуску у чеської компанії за ціною металобрухту (20-25 тис. євро за один), відділяло башти від шасі й постачало в Україну по 66 тис. та 99 тис. євро, відповідно. У Житомирі машини складали і за роботу начебто отримали 40 тис. євро з держбюджету.

Після публікацій Міноборони почало усіляко заперечувати корупційну схему, описану журналістами. Зокрема, Міноборони заявило, що вартість однієї БМП становила не 205 тис. доларів, а 169 тис., а житомирський завод отримав у десять разів меншу суму за роботу. А перший заступник генерального директора ДК «Укроборонпром» Сергій Омельченко коментував, що на міжнародному ринку вартість БМП-1, залежно від комплектації, доходить до $ 550-600 тисяч. «Ця техніка ніколи не була металобрухтом, її головні вузли — виробництва 2016-2017 років», — заявив представник польської компанії на засіданні комітету Верховної Ради днями.

Після скандалу Міноборони привезло журналістів зі столиці на рівненський полігон — продемонструвати, як працюють куплені БМП. За словами речника ОК «Захід» Євгенія Буйнова, поставлені машини були в одну з бригад ОК «Захід».

Показали себе вони дуже добре, — зазначив п. Буйнов. — Ці машини зроблено за європейськими стандартами, вони абсолютно нові й жодних претензій до них не може бути. Зазначу, що це не остання партія техніки, яка має надійти у бригади нашого командування.

Заступник міністра оборони Ігор Павловський коментував, що купували саме БМП-1, бо ці машини вже є на озброєнні та добре відомі у військах. А привозили з-за кордону, бо можливості українських оборонних підприємств було вичерпано.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також