Школа подорожчала на 18 мільйонів через приїзд Порошенка?

1842 0

Ми у соцмережах:

Школа подорожчала на 18 мільйонів через приїзд Порошенка?

До 19 грудня, Дня святого Миколи, у селі Пісків Костопільського району мають добудувати школу на 226 учнів. Будівельники спішать з двох причин: аби отримати до кінця року 40 мільйонів гривень і аби вгодити обласній владі, яка планує на відкриття запросити перших осіб держави.

Школярі Піскова наразі навчаються у 65-річному приміщенні, яке визнали аварійним ще на початку 2000-х. Будувати нову школу у селі розпочали торік. Тендер виграла рівненська фірма «Стиль-Декор», одна із лідерок за кількістю виграних торгів обласного департаменту будівництва. На тендері «Стиль-Декор» запропонувала збудувати школу за 27,9 млн. грн., хоча, відповідно до проектно-кошторисної документації, будівництво мало би обійтися у 40,3 млн. грн. Люди, які працюють у будівельній галузі, одразу зазначили, що сума, виставлена фірмою, - нереальна. alsoread:https://rivnepost.rv.ua/showarticle.php?art=048058 Торік навіть був скандал, пов’язаний із масовістю таких торгів: підприємства на тендерах, аби вигравати, вказували занижені суми, які, передбачали, до здачі об’єкту в експлуатацію, виростуть на кілька мільйонів. Пісківська ЗОШ – перший приклад, як будівництво за півтора року «подорожчало» на 18 млн. грн. Роботи у Піскові майже завершено. Ще кілька місяців тому хвалилися фотографіями розфарбованого у кольори веселки фасаду школи, проте обласний департамент будівництва наприкінці жовтня провів ще один тендер на будівництво майже готової школи у Піскові – на 18 млн. грн. Участь у торгах взяли дві фірми, що, як писали ЗМІ, пов’язані між собою – «Стиль-Декор» та "Укрбудреммонтаж інжиніринг". Оскільки обидві навіть не торгувалися, можна припустити, що остання компанія пішла на торги тільки заради того, аби була конкуренція і тендер відбувся. У підсумку за будівництво школи у Піскові «Стиль-Декор» одержить не 28 млн. грн., і не 40 млн., як передбачав першопочатковий проект, а 46 мільйонів гривень. Причому з фірмою планують розрахуватися ще до кінця року. Належить «Стиль Декор» Вірі Рожчук. Раніше підприємство було зареєстроване на Олександра Рожчука, який разом з бізнесменом Миколою Цупруком заснували громадську організацію "Комбат Самбо". Пані Рожчук називають бізнес-партнеркою родини підприємців Фалко, чиї фірми – також часті переможці тендерів в області. Інтенсивно вигравати згадані підприємства почали після Майдану, коли першим заступником став Юрій Приварський. Свого часу він представляв юридичні інтереси однієї з фірм Фалко.

Ярослав Мазярчук

- Маємо на рахунку 40 млн. грн., тож якщо підрядник, як ми і сподіваємося, завершить роботи до кінця року, виплатимо йому гроші, - зазначає директор обласного департаменту будівництва Ярослав Мазярчук. – Не встигнуть – гроші повернуться до держбюджету. Але розраховуватися будемо тільки тоді, коли буде завершено всі роботи. Довелося проводити ще один тендер, оскільки під час будівництва, як це часто буває, проект вдосконалювали, а окрім того, усе подорожчало. Так, вирішили наприклад, гіпсокартоном стелю покрити, паркан кращий поставити, аби школа мала репрезентативний вигляд, на подвір’ї поклали тротуарну плитку, а не асфальт, аби діти за спекотної погоди не дихали асфальтними випарами, стяжку на горищі зробили, щоб його можна було використовувати для зберігання речей, а також на прохання керівництва школи – гараж для автобуса. Нині на будівництві працює десь сотня людей. Опалення вже є, кухня майже готова, ще розмальовують спортзал, довозять меблі. Переповідають, що відкривати Пісківську ЗОШ, яку недавно хвалив привселюдно прем’єр-міністр, приїдуть столичні високопосадовці. Саме для них, а не для дітей, як можна було б подумати, вирішили монтувати дорожчий паркан. Для голови ОДА Олексія Муляренка важливо, аби «перерізав стрічку» саме Петро Порошенко. Для іміджу. Спільний захід мав би спростувати постійні чутки про те, що Адміністрація президента шукає нового голову Рівненської ОДА. Востаннє Петро Порошенко був на Рівненщині у жовтні 2016 року – відвідував Острозьку академію. У Рівне ж приїздив на початку минулого року, коли головою ще був Віталій Чугунніков, - дивився ЦНАП.

сесія

До слова, другою школою, на яку, найімовірніше, доведеться знову оголошувати тендер, стане Цепцевицька у Сарненському районі. У липні торги на будівництво виграла фірма депутата Сарненської райради Олега Жошка «Західметал», удвічі зменшивши суму – з 79 до 42 млн. грн. Досі розпочато тільки будівництво котельні і навіть не залито фундамент. До речі, довго розглядали проект будівництва школи, який розробляло Сарненське БТІ. Рівненські експерти не хотіли його затверджувати. Зміг пройти експертизу проект тільки у Києві. На минулій сесії облради депутати обговорювали це проблемне будівництво і проголосували за іронічний коментар Богдана Фафури – нагородити пана Жошка грамотою. За те, що готовий збудувати школу так дешево.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також