Сергій Паладійчук: «Громадський бюджет — механізм взаємодії влади і громади»

931 0

Ми у соцмережах:

Сергій Паладійчук

Запроваджений у 2016 році за безпосередньої участі секретаря Рівненської міської ради Сергія Паладійчука Громадський бюджет Рівного став справді ефективним механізмом впливу мешканців обласного центру на розвиток міста, його покращення. Лише цього року на конкурс громадських ініціатив за кошти Громадського бюджету подали більше 110 проєктів. В цілому ж з початку запровадження ініціативи на участь в ньому подали близько 500 проєктів. Значна частка їх знайшла підтримку серед мешканців Рівного та реалізовується в місті.

— Під час впровадження цієї ініціативи було дуже важливо, щоб рівняни повірили, що Громадський бюджет — це справді ефективний механізм взаємодії влади та громади. Щоб зрозуміли, що завдяки цьому інструменту вони можуть самі вказувати владі, яких покращень потребує місто, їхня вулиця, їхній мікрорайон. Адже Рівне — одне з перших міст, де запровадили Громадський бюджет. І мені приємно констатувати, що мешканці нашого міста беруть активну участь як в розробці проєктів для Громадського бюджету, так і в голосуванні, — розповідає координатор Громадського бюджету в Рівному Сергій Паладійчук.

Уже в перший рік роботи Громадського бюджету рівняни подали та відібрали більше 40 проєктів, які були спрямовані переважно на покращення інфраструктури міста, спортивних та дитячих майданчиків. В цілому ж за час реалізації Громадського бюджету в Рівному було облаштовано 8 міні-футбольних полів, 7 спортивно-тренажерних майданчиків, 8 дитячих майданчиків та близько 10 проєктів з благоустрою території. Усі ці об’єкти було облаштовано переважно в спальних районах міста.

— Завдяки Громадському бюджету рівняни змогли звернути увагу на нестачу міні-футбольних полів та спортивних і дитячих майданчиків у місті і виправити цю ситуацію. І це лише невелика частина того, що вдалося зробити самим містянам завдяки запровадженому у 2016 році Громадському бюджетові, — каже Сергій Паладійчук.

Окрім іншого, за кошти Громадського бюджету та за ініціативи рівнян в місті встановлено тактильну плитку на пішохідних переходах, інформаційні таблички та вказівники, «сонячні дерева» та рекламні тумби для розміщення оголошень, освітлено вхід у парк ім. Шевченка, впроваджено медичну систему «Поліклініка без черг» та реалізовано інші проєкти.

Як розповідають самі учасники Громадського бюджету, скористатися ним відносно просто. Потрібно підготувати та подати до міської ради відповідний проєкт з вашою ініціативою. А згодом, коли експертна група підтвердить реальність його виконання, провести агітаційну кампанію за нього серед мешканців міста, щоб ті його підтримали під час голосування. Саме проєкти-переможці голосування й реалізовуються за кошти Громадського бюджету.

— Громадський бюджет — це справді дієвий механізм, який дозволяє рівнянам реалізувати свої ідеї. Звичайно, для цього потрібно мати чимало однодумців, провести широку інформаційну кампанію, щоб тебе підтримали під час голосування. Але якщо твоя ідея справді цікава, креативна та потрібна місту — Громадський бюджет дає змогу її реалізувати, — каже один з учасників Громадського бюджету, керівник ГО «Клуб історичної реконструкції «Оствиця» Юрій Ойцюсь.

Солідарна з Юрієм і голова громадської організації «Рівне-ТАКМЕД» Тетяна Воронцова. Її минулорічний проєкт створення інсультного центру в Рівному переміг у конкурсі й наразі реалізовується:

— Одна з надважливих місій Громадського бюджету — можливість мешканцям нашого міста не лише критикувати й скаржитися на владу, але й самим покращувати те, за що критикують. Звичайно, участь у програмі «Громадський бюджет» потребує активної позиції, досконалого вивчення тієї галузі, яку ви плануєте покращувати. Але якщо якісно та вдало підготуватися, то все вдається.

Позитивно про роботу Громадського бюджету в Рівному відгукується й керівництво міста. Зокрема, міський голова Рівного Володимир Хомко, після оглядин спортивного майданчика ЗОШ №13, що був збудований в рамках ініціативи Громадського бюджету, схвально оцінив роботу цього інструменту.

— Нове освітлення, дитячий та спортивний майданчики, футбольне поле. Це той випадок, коли реалізовано класну ініціативу з Громадського бюджету. Біля цієї школи зосереджується майже весь мікрорайон, діти якого тепер забезпечені сучасними місцями для спорту та розвитку, — каже міський голова Рівного.

Загалом же і рівняни, які брали участь в Громадському бюджеті, й міська влада Рівного солідарні в тому, що ініційований в 2016 році Громадський бюджет став ефективним інструментом покращення життя мешканців мікрорайонів Рівного. А відтак рік у рік він покращується й удосконалюється.

— Важливо відзначити, що з кожним роком кількість учасників, які подають свої проєкти на Громадський бюджет, зростає, а отже, люди бачать, що цей інструмент ефективний, і довіряють йому, — резюмує координатор реалізації Громадського бюджету в Рівному Сергій Паладійчук.

Олена ІВАНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також