«Сен-Тропе» на газогоні: чергова спроба демонтажу

985 0

Ми у соцмережах:

«Сен-Тропе» на газогоні: чергова спроба демонтажу

Про які мангали може йтися, якщо у землі проходить газогін? — кажуть прокурори, які добилися у суді рішення про демонтаж популярної у відпочивальників бази на березі водойми в селі Боянівка, що у Рівненському районі. А от власники «Сен-Тропе» дивуються, чому цим питанням правоохоронні органи не переймалися всі попередні роки, адже з моменту відкриття минуло чимало часу? Обидві сторони шукали правди у судах, і врешті судді прийняли рішення — базу прибрати. Під демонтаж мають потрапити як будівля ресторану, так і понад пів сотні альтанок.

Вадим Гарбарук, представник Рівненської обласної прокуратури:

— Це майже 90 гектарів водного плеса, яке розташоване за 15 км від Рівного. У 2012 році Рівненська райдержадміністрація уклала з підприємцем договір оренди земельної ділянки водного фонду для рибогосподарських потреб. При цьому, жодних об’єктів нерухомості на земельній ділянці тоді не розміщувалося. Підприємець зариблював водойму, підгодовував рибу і дозволяв за відповідну плату рибалити.

В подальшому він вирішив розвивати інфраструктуру навколо озера і не знайшов нічого кращого, ніж самовільно збудувати ресторан, 54 альтанки, облаштувати на березі озера пляж — створивши, таким чином, базу сімейного відпочинку. Проте пропонуючи гарний відпочинок гостям і можливість самостійно готувати страви на мангалі, він забув, що у договорі оренди земельної ділянки встановлена охоронна зона магістрального газопроводу високого тиску. А чинне законодавство забороняє у таких місцях будувати виробничі чи інші будівлі, розміщувати спортивні майданчики, організовувати заходи, пов’язані з масовим скупченням людей, а також палити вогнища і розміщувати джерела відкритого чи закритого вогню. За відповідним дозволом на проведення робіт в охоронній зоні магістрального газопроводу до оператора газотранспортної системи він не звертався. Крім того, базу орендар розташував ще й у прибережній захисній смузі водного об’єкта.

Людмила Сандер, начальниця управління представництва інтересів держави в суді Рівненської обласної прокуратури:

— З огляду на виявлені порушення, органи прокуратури були змушені реагувати — звернення до суду в інтересах держави. Як наслідок, Господарський суд Рівненської області частково погодився з доводами прокуратури та розірвав договір оренди земельних ділянок, а також водного об’єкта загальною площею майже 90 га. Окрім того, зобов’язав відповідача знести 54 альтанки, які фактично було збудовано без будь-якої дозвільної документації — більше того, в подальшому було зареєстровано як складова частина об’єкта нерухомості. Водночас суд першої інстанції відмовив у задоволенні найважливішої позов-ної вимоги про знесення самого об’єкта нерухомості — а саме, закладу громадського харчування площею понад 160 кв.м.

Тому прокурори, не погодившись з рішенням у цій частині, звернулися до суду апеляційної інстанції. За результатами розгляду Північно-Західним апеляційним господарським судом, постановлено рішення, яким зобов’язано відповідача за власний рахунок знести також і вказаний спірний об’єкт. Суд касаційної інстанції це рішення також залишив без змін. На сьогодні органи прокуратури вживають заходів до реального виконання даного судового рішення. Зокрема, вже внесено відповідні відомості до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно стосовно припинення оренди земельної ділянки за товариством. Судове рішення на даний час перебуває на виконанні в органів державної виконавчої служби.

Знесуть-таки «Сен-Тропе» чи ні — побачимо згодом. Власники ж бази відпочинку від коментарів наразі утримуються.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також