«Секретні» комунальні установи

1756 0

Ми у соцмережах:

Богдан Янчевський

З понад сотні комунальних закладів облради є кільканадцять, діяльність яких настільки загадкова, що більшість депутатів про їхнє існування і не здогадуються. Не можуть чітко відповісти, чим вони займаються, навіть працівники комунального відділу обласної ради. Згадують про них лише у кількох випадках: під час обрання нового керівника, перевірок та під час розслідувань правоохоронців.

Так, два роки тому депутати облради зі здивуванням з’ясували, що на Рівненщині діє єдиний в Україні Центр організації оздоровлення та формування здорового способу життя дітей та молоді. Один з обранців навіть зареєстрував проект про ліквідацію установи, зважаючи на нарікання санаторіїв, що тендери на оздоровлення, які той проводив, не були прозорими. З минулого року тендери на оздоровлення дітей скасували, проте центр досі працює, отримуючи кошти з обласного бюджету. Згадають про нього через рік, коли закінчиться контракт із нинішнім директором Богданом Янчевським. Або трохи раніше, якщо зміниться законодавство і питання оздоровлення дітей передадуть з компетенції управління молоді та спорту до департаменту соцзахисту.

Про обласну базу спеціального медичного постачання згадали нещодавно з іншої причини. Установу з 1998 року очолює одна людина — Валерій Юрчук, і на початку року за перевірку його діяльності взялося обласне управління боротьби з економічними злочинами. На посадовця подали до суду, бо він, нараховуючи колективу, а заодно і собі, премії, не повідомив про конфлікт інтересів голову облради та начальника обласного управління охорони здоров’я. Суд виніс порушнику лише усне зауваження, зважаючи на його пояснення, що він не знав про таку вимогу законодавства, та на малий розмір премій. Торік пан Юрчук отримав 73,5 тис. грн. зарплати, тобто мав трохи більше шести тисяч гривень на місяць. Але невдоволені рішенням суду правоохоронці подали документи до облради з вимогою провести службове розслідування щодо пана Юрчука, яке має завершитися у червні.

Чим займається база — знають далеко не всі. За словами начальника обласного управління охорони здоров’я Юрія Осіпчука, основне її призначення — зберігання медичних препаратів, біологічних речовин та медобладнання на випадок надзвичайних станів у країні, як-от війни. Тому закривати установу не будуть.

Ще один подібний заклад, доцільність утримання якого наразі вивчають в обласній раді, — група з централізованого господарського обслуговування навчальних закладів і установ освіти. Цього року закінчується контракт із керівником закладу Гордієм Гордійчуком, і на наступну сесію мають винести або питання про новий контракт, або проект рішення про ліквідацію групи. В управлінні освіти наполягають, що вона потрібна. Мовляв, її працівники надають інженерний, канцелярський, економічний та юридичний супровід 48 закладам освіти, що підпорядковуються обласній раді. Хоча, зазначимо, тільки у трьох немає власної бухгалтерії, кожен має своїх завгоспів, а юристи є в управлінні освіти.

До слова, на засіданні 18 травня обласна рада проголосувала за ліквідацію комунального закладу «Рівненське обласне територіальне медичне об'єднання «Психіатрія, Наркологія», який мав централізовану бухгалтерію та надавав консультації для психлікарень області.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також