Розхвалена Швеція пожаліла, що відмовилась від карантину

2230 0

Ми у соцмережах:

фото ілюстративне

Швецію, яка відмовилася від карантину, називаючи коронавірус легкою болячкою, піарили в усіх соціальних мережах.

 Однак головний епідеміолог Швеції Андерс Тегнелл визнав, що його стратегія боротьби з Covid-19 підвищила кількість смертей у країні. Як повідомляє «НВ», чиновник, який раніше був чине головним поборником карантину, розкаявся.

«Якби ми зіткнулися з тією ж хворобою з тими ж знаннями, що і сьогодні, я думаю, що наша відповідь виявилася б десь посередині між тим, що зробила Швеція, і тим, що зробив інший світ», - передає його слова в інтерв'ю Шведському радіо. 

Швеція заборонила заходи за участю 50 осіб, але ресторани, магазини і спортзали залишалися відкритими, як і школи для дітей до 16 років.

Зараз рівень смертей від коронавірусу у Швеції є одним з найвищих в світі - 43 людини на 100 тисяч населення. Він набагато перевищує відповідний рівень у сусідніх Данії та Норвегії.

«Ясно, що є потенціал для поліпшення того, що ми зробили у Швеції», - заявив Тегнелл.

Деякі члени уряду Швеції розкритикували Тегнелла. «Міністр охорони здоров'я і соціальних справ Швеції Лена Халленгрен сказала, що Тегнелл «досі не може дати точної відповіді про те, які саме інші заходи слід було вжити». На її думку, «це питання залишається (відкритим - ред.)».

Джиммі Акессон, лідер партії Шведські демократи на своїй сторінці у Twitter назвав коментарі Тегнелла «дивовижними». «Протягом кількох місяців критиків послідовно відкидали. Швеція зробила все правильно, а решта світу - ні. А тепер раптом це», - написав він.

Раніше Тегнелл стверджував, що довгострокові перспективи пандемії COVID-19 вимагають, щоб відповідні заходи були більш стабільними, ніж раптовий суворий карантин. Ця стратегія отримала широку підтримку у Швеції.

Тепер, коли інші країни знімають обмеження, Швеція може відстати від них. Крім того, є лише небагато доказів того, що відмова від більшої частини карантинних заходів підтримала економіку країни. Міністр фінансів Магдалена Андерссон нещодавно попередила, що Швеція зіткнулася з найгіршою економічною кризою від часів Другої світової війни. Прогнозується, що у 2020 році економіка Швеції скоротиться на 7% - приблизно на стільки ж, як і в інших країнах ЄС.

Повідомляється також, що уряд Швеції почав турбуватися щодо помилок у боротьбі з поширенням коронавірусу, а прем'єр-міністр Левен пообіцяв провести розслідування кризи.

Нагадаємо, 1 червня у Швеції вперше від березня не померла жодна людина, інфікована коронавірусом.

У квітні у Швеції зареєстрували рекордну смертність за майже 30 років - у країні з населенням 10,3 млн осіб померли 10 458 осіб.

Востаннє такі високі показники смертності фіксувалися у грудні 1993 року, коли до Швеції прийшла епідемія грипу. До цього - у 1918, коли у країні вибухнула пандемія іспанського грипу.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також