Рівненський аеропорт пропонують продати з молотка, а не гасити борги

1387 0

Ми у соцмережах:

Рівненський аеропорт пропонують продати з молотка, а не гасити борги

Депутати Рівненської обласної ради на спільному засіданні бюджетної та комунальної комісій сьогодні, 14 грудня, знову сперечалися про те, що робити з рівненським аеропортом.

Сьогодні облрада голосуватиме за обласний бюджет наступного року. Депутат Михайло Кириллов вимагав, аби у бюджеті заклали кошти на погашення усього боргу аеропорту, який, за останніми підрахунками, досягнув 25 млн грн.

Рівненська ОДА заклала у проект бюджету лише 1,7 млн грн на погашення боргу із зарплати, але цих коштів вистачить лише на оплату боргу перед працівниками до вересня 2018 року. Нині працівникам боргують 2,6 млн грн. Окрім того, ці кошти нарахують лише у наступному році, а отже до Нового року близько 80 працівників летовища залишатимуться без зарплат.

Заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко зазначив, що потрібно дочекатися результатів аудиту, а тоді лише розглядати, скільки коштів виділяти з обласного бюджету.

- Чи готові ми одразу виділити всю суму на погашення боргів аеропорту, не маючи бізнес-плану підприємства та бачення, чи вдасться досягти результату хоча б за три роки, - зазначив пан Тимошенко.

Депутат від "Конкретних справ" та костопільський бізнесмен Василь Кльоп був найбільш категоричним:

- На дотації аеропорт ніхто тримати не буде. Ми виділяємо гроші на зарплати підприємства, забираючи у дітей, лікарень, бо директор аеропорту - поганий менеджер і нічого не робить.  Немає бізнес-плану? Тоді продати аеропорт з молотка. І бюджет кошти отримає, і податки буде платити приватний власник.

Колектив аеропорту, який прийшов на засідання, обурився на слова депутата. Зазначили, що останніми роками коштів аеропорту не давали. А окрім того запитали: "Чому аеропорт не продали німцям?"

Директор летовища Ігор Насинюк заявив, що подав уже давно депутатам програму розвитку аеропорту, навчив працівників, отримав сертифікати, потрібні летовищу, відремонтував техніку - і за 3,5 роки аеропорт заробив 25 млн грн з заблокованими рахунками.

Депутат від "Свободи" Олександр Савчук зазначив, що продаж аеропорту не можна дозволити, бо продадуть його задешево. Запропонував виділити кошти на купівлю тягача або відремонтувати руліжну доріжку, щоб летовище могло приймати усі типи літаків.

Коштує тягач 42 тисячі євро, якщо вже вживаний. Новий - 160 тисяч євро. Але за запевненням директора Ігоря Насинюка, три маленькі рейси на тиждень дозволять підприємству бути "у плюсі".

Голова бюджетної комісії та БППівець Юрій Благодир підтримав Василя Кльопа у тому, що летовище краще віддати у приватні руки , бо "ми - неефективні як власники" (аеропорт - комунальне підприємство обласної ради).

Звучали також пропозиції попросити допомогу у народних депутатів. Але зупинилися на тому, щоб лише виділити 1,7 млн грн на борг із зарплат. Але у наступному році. Тобто др свят працівники аеропорту будуть без зарплат, які востаннє отримували у червні.

Працівники летовища вийшли із засідання, обурено вигукуючи "ганьба". Одна з працівниць зі сльозами на очах зазначила, що закон дозволяє працівникам, якщо їм боргують, звільнятися. Зазначила, що колектив так і зробить -  і аеропорт залишиться без тих, хто вміє працювати.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також