Рівненські «Свобода» та «Батьківщина» не домовилися на тему «олігархів біля владного корита»

1888 0

Ми у соцмережах:

Микола Кучерук

Після того, як уряд підняв ціну на газ, «Свобода» та «Батьківщина» активно взялися критикувати нинішню владу. Місцеві осередки навіть оголосили, що скликатимуть позачергові сесії місцевих рад, аби прийняти звернення до президента та уряду з вимогою скасувати постанову Кабміну. Проте домовлятися про спільне звернення партійці не стали і подали одразу два – майже ідентичні.

Так, на сайтів Рівненської облради, депутати якої сьогодні на президії мають вирішити чи збирати позачергову сесію через газ, зареєстровано два проекти звернення з одною назвою. Один подав голова фракції «Батьківщина» Микола Кучерук, інший – голова фракції «Свобода» Олександр Савчук.

Олександр Савчук - зліва

Частина абзаців в обох зверненнях написана практично слово у слово. Наприклад, ці два:

«Поважне експертне середовище зазначає, що об’єктивна вартість українського газу – від 1500 до 2000 грн за тисячу кубометрів. Навіть існуюча до 19 жовтня 2018 року ціна для українців (6957 грн за тисячу кубометрів) у 3,5-4,5 рази більша за оголошену експертами. Відтак, яке економічне обґрунтування дозволило уряду в чергове підвищити ціни на газ для населення?

Крім того, аналіз поточної ситуації в Україні засвідчує випередження зростання тарифів над зростанням доходів населення. Протягом останніх трьох років тарифи зросли щонайменше у 5 разів при тому, що, за даними Держслужби статистики України, у 2015 році номінальна заробітна плата українця зросла на 20,5% проти 2014 року, а реальна – зменшилась на 20,2%. Протягом 2017 року реальна зарплата збільшилась на 19% у порівнянні з 2016 роком (довідково: 2016 рік до 2015 року – 9%)».

У зверненнях однакові вимоги – скасувати постанову Кабміну про підняття ціни на газ на 23%.

А різниця полягає лише у різкості висловлювань. Так, «Свобода» у тексті звернення від Рівненської облради пропонує залишити такий абзац: «Ненажерливості олігархів при владі немає меж. Плюс 23,5% до ціни, яка й так вчетверо завищена. А все чому? Тому, що «у держави є надзвичайно великі борги, які треба повертати». Хто саме набрав ці борги? Хіба не служки олігархів біля владного корита? Хіба не вони роздерибанили українське майно настільки, що вирішили ще й кредити між собою роздерти? То чому платити за це вкотре змушені українці? Врешті, чи буде узагалі чим платити?».

А «Батьківщина», натомість, вимагає збалансованості: «Традиційно голова уряду аргументував такі дії виконанням вимог МВФ для виділення чергового кредитного траншу. Крім того, було наголошено, що раніше урядом під це зобов’язання, були взяті багатомільярдні кредити, які збільшили загальний обсяг державного боргу на майже 50 млрд дол. І наразі настає період виплати значної частини цього боргу. Аби зробити це, Україні потрібно знайти прийнятні фінансові інструменти. Співпраця з МВФ – один з таких інструментів. Але активізувати її можна лише при умові виконання зобов’язання щодо ціни на газ для населення. Тобто, Уряд черговий раз замість вчинення дій щодо розвитку економіки та підтримки бізнесу в країні та подолання корупції в чергове намагається залізти в кишеню звичайних громадян та саме за їх рахунок вирішити питання погашення багатомільярдних кредитів, отриманих ним же та «освоєних» друзями президента. Насправді ж МВФ вимагає лише збалансувати економіку, привести до оптимальних показників дефіцит державного бюджету та боргових зобов’язань».

Якщо президія сьогодні погодиться скликати позачергову сесію, то вона, найімовірніше, відбудеться у п’ятницю. До неї  депутатам таки доведеться скласти один текст звернення.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також