Рівненщину атакують комахи: волохаті, білі й американські

5799 0

Ми у соцмережах:

У селі Бабин — навала американського білого метелика

Глобальне потепління, теплі зими і посушливі літа призвели до того, що на Рівненщині не лише значно побільшало давно відомих комах, а й з’явилися нові види. Найбільше клопотів нові шкідники завдають сільському господарству та деревам. Бо з’їдають і цвіт, і плоди, а природних ворогів у наших кліматичних умовах вони поки не мають. У деяких районах області запроваджено карантинні заходи і для боротьби з комахами використовують небезпечні токсини.

Віталій Процюк, начальник відділу контролю за обігом засобів захисту рослин Держпродспоживслужби Рівненщини:

— У селі Бабин Гощанського району — навала американського білого метелика. Цей шкідник раніше мешкав на півдні, у Чернівецькій та Вінницькій областях. Тепер для нього і в нас стали сприятливі погодні умови. Найімовірніше, до нас завезли його яйцекладку з фруктами. Торік ми його вперше фіксували у серпні. Але ніхто не звернув на це уваги, бо надіялись на зиму. При 25 градусах морозу його личинки помирають. А ні — він дає за рік два покоління. Спочатку вилуплюється гусінь, яка завдає основної шкоди. Буває, вона так об’їдає листя, що дерево може всохнути. За сезон метелик може розлетітися на 50 кілометрів. Щоб його знищити, потрібно або обробити всі дерева навколо, або позрізати з дерев кубла метелика і спалити.

Ще одним шкідником, який активізувався через зміну клімату, є білокрилка — маленький білий метелик, схожий на міль. Білокрилка масово шкодить капусті, бобовим культурам та навіть столовим бурякам. Її важко побороти, бо дає більше 5-6 поколінь за сезон. Колись говорили, що білокрилка може зимувати лише у закритому ґрунті. Виявилося, що вона прекрасно почувається і у відкритому. Проти неї варто застосовувати інсектициди системної дії, які тримаються на рослині близько тижня. Однак це теж не панацея. Адже у білокрилки можуть народитися нащадки, які пристосуються до будь-яких препаратів.

Оскільки у нас засівають більше 70 тисяч гектарів кукурудзи, то фермерам надокучає кукурудзяний метелик. Він пошкоджує як саму рослину, так і качани. Складність паразита у тому, що він живе всередині рослини, а не ззовні. Як тільки він народжується, то вгризається у стебло кукурудзи. Його гусінь зимує у грубих стеблах бур’янів або на полях, які залишилися непереораними. Ефективно його винищують біологічним методом — випусканням трихограмів. Вони завдають шкоди яйцям метелика.

У Радивилівському районі був спалах жука «Оленка» (волохаті чорні комахи з крилами. — Ред.). Але значної шкоди він не завдав. Багато його можна було побачити навесні на кульбабах і деревах, які цвітуть.

Селяни з «Оленкою» борються хитрістю: ставлять кольорові посудини з водою. Жуків приваблює яскраве забарвлення — і вони тонуть у воді, а потім їх віддають качкам. Хімічні препарати «Оленці» натомість не страшні.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також