Рівненщина готується до нового спалаху кору: як захиститися

1163 0

Ми у соцмережах:

Рівненщина готується до нового спалаху кору: як захиститися

Цієї зими рівнян може атакувати нова хвиля кору. Цей вірус має тенденцію повертатися кожні п'ять років і тому 2023-й може стати наступним. Тож епідеміологи закликають мешканців області вакцинувати дітей та не забувати щепитися самим, якщо відомості про вакцинацію у власному дитинстві відсутні. Адже ця хвороба небезпечна не лише для дітей, а й для нещеплених дорослих.

 За даними ДУ «Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України”, торік від кору було вакциновано лише 44% дітей і цього року ситуація не набагато краща — 40% малюків отримали щеплення у віці одного року і близько 50% зробили ревакцинацію у 6-річному віці. До того ж, війна спонукала шукати прихистку на Рівненщині десятки тисяч переселенців, а масове скупчення людей створює нові ризики для чергового спалаху.

Як розповів завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних хвороб Віктор Мороз, підступність кору в тому, що вірус може спровокувати серйозні ускладнення і навіть призвести до смерті. Особливо у дорослих, які не перехворіли в дитинстві або не зробили собі щеплення. Тож найкращий вихід убезпечити себе — вакцинація.

Кір може бути смертельно небезпечною хворобою. Вважається, що це дитяча інфекція, але дорослі переносять її значно важче. Кожен третій невакцинований хворий має ускладнення: пневмонія, міокардит, енцефаліт, ураження очей, знижується кількість тромбоцитів, які відповідають за згортання крові. Були випадки, коли люди повністю втрачали зір”, - попереджає Віктор Мороз.

Інкубаційний період триває 8-12 діб, в середньому - 10. Захворювання починається з катаральних явищ: риніт, сухий кашель, може бути досить висока температура, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), пронос та блювання. На четвертий-п’ятий дні хвороби з’являється червоний висип — спочатку на шкірі голови й обличчя, а згодом по всьому тілі. Хвороба із симптомами триває до чотирьох тижнів і довше. Далі — кому як пощастить. Захворювання може спричинити пневмонію, отит, запалення мозку, інші серйозні інвалідизуючі ускладнення, а також призвести до смерті. Саме тому, щоб не ризикувати здоров'ям, фахівці і радять завчасно вакцинуватися. Щеплення не дає 100% гарантії, що людина не захворіє Але точно вбереже від серйозних ускладнень і від смерті.

Кір має високий індекс контагіозності, тобто, є дуже заразним. І хворий стає небезпечним для оточуючих ще за п'ять днів до початку висипання, навіть ще не знаючи про хворобу. Наприклад, якщо в приміщенні перебуває десятеро людей і туди зайде хворий на кір, то дев'ятеро можуть захворіти. Вірус дуже летючий, виділяється з кашлем та чханням, може триматися на поверхні до двох годин, може проникати крізь вентиляційні отвори у багатоквартирному будинку, «чатувати» на вас у ліфті, яким користувалася хвора людина”, - наголошує лікар.

На сьогодні в Україні зареєстрована бельгійська вакцина “Пріорікс”, яка ефективна від кору, паротиту та краснухи. Згідно національного графіку щеплень, першу вакцинацію КПК дітям проводять у віці одного року, наступну — вже у 6 років. Якщо з якихось причин планове щеплення було пропущене, необхідно відвідати лікаря і вакцинуватися.

Раніше рівень захворюваності на кір був колосальним. З 1968-ого на Рівненщині кололи лише одну дозу, а з 1986-ого до календарю внесли друге щеплення і рівень захворюваності впав до поодиноких випадків. У скрутних 1990-х не було достатньої кількості вакцин і з’явилося багато нещеплених людей, ще й активно поширювалися міфи про вакцинацію, які лякали людей вигадками про наслідки від щеплень. Все це призвело до того, що кір знову почав про себе нагадувати. А тепер ми — на порозі нового підйому. Тож якщо ви не пам'ятаєте, чи робили вам щеплення від кору у дитинстві, найкраще - вакцинуватись. Шкоди від того організму не буде”, - пояснює лікар.

Протипоказань до щеплення небагато, але про них слід знати. Насамперед, від кору не можна щепитися вагітним — тому майбутнім мамам радять подбати про вакцинацію КПК заздалегідь, ще на етапі планування дитини. Грудне вигодовування протипоказом не є і щепитися від кору можна.

Є міф, що маючи хронічні захворювання не варто робити щеплення. Насправді ж, саме такій дорослій людині або дитині в першу чергу і потрібно його зробити. Бо якщо раптом заразиться кором, захворювання буде протікати набагато важче і дасть ускладнення. Тож цукровий діабет чи бронхіальна астма точно не є протипоказами. Імунітет виробляється як після перенесеної хвороби, так і після вакцинації. Але краще — не чекати біди і зробити собі щеплення в будь-якому медичному закладі, де є вакцина. Якби в нас вакцинувалося від кору не менше 95% мешканців, ми би давно забули про це захворювання” ,- додає Віктор Мороз.

Наразі на Рівненщині діє проєкт Всесвітньої організації з охорони здоров'я щодо вакцинації внутрішньо переміщених осіб. Якщо в місцях масового проживання переселенців (наприклад, гуртожитках) є багато охочих вакцинуватися, то на місце виїжджає мобільна бригада та робить щеплення.

 

 

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також