Рівне має усі шанси випередити Львів

2047 0

Ми у соцмережах:

Рівне має усі шанси випередити Львів

Днями у Рівному стартував цикл зустрічей в рамках нової комунікаційної платформи для активних рівнян, який має назву «Файне місто. Форум майбутнього». Її організатором стала громадська ініціатива «Файне місто», до якої увійшли відомі у місті громадські діячі, журналісти та бізнесмени, спільно із новою рівненською девелоперською компанією «Fine City». Нагадаймо, саме вона нині працює над побудовою у Рівному нового європейського мікрорайону «Басів схил», що буде розташований на 30 га в районі озера Басів Кут неподалік вулиці Студентської.

Саме бажання зробити Рівне гарним, успішним, комфортним, у якому жилося б затишно, щасливо самим рівнянам та його гостям, спровокувало в організаторів ідею проведення Форуму майбутнього. - Над майбутнім потрібно працювати. І саме від нас, мешканців свого міста, від наших бажань та дій залежить, яке ж майбутнє ми в результаті будемо мати. Саме тому ми започаткували у Рівному такий собі інтелектуальний майданчик для дискусій та ініціацій проектів розвитку міста, який об’єднали у назву «Файне місто. Форум майбутнього», - пояснює модератор заходу, комерційний директор компанії «Fine City development» Сергій Гемберг.

Форум майбутнього Гемберг Бєляєв

Таким чином, «Файне місто. Форум майбутнього» покликаний стати своєрідним інтелектуальним комунікаційним майданчиком, де зустрічатимуться усі активні та небайдужі рівняни, готові до спільної роботи, аби створити для Рівного та його мешканців омріяне майбутнє. - Мета створення такого Форуму – це створення діалогу між активною та прогресивною верствою населення із запрошеними експертами і найкращими практиками, які є в Україні і не тільки. Адже всі ми хочемо жити в файному місті, яке розвивається, яке займається творчістю, яке розбудовується. Власне, це і є головна мета того, для чого ми створили цей креативний інтелектуальний майданчик – аби люди більш активно залучалися до цього процесу, - зазначив Сергій Гемберг.

Форум майбутнього Гемберг Бєляєв

Перша зустріч в рамках форуму майбутнього зібрала близько 40 учасників, серед яких були представники бізнесу, архітектори, фахівці з нерухомості, представники громадських організацій, журналісти, активісти та студентство. Усі вони спільно шукали формулу, як зробити Рівне максимально комфортним, успішним та нестандартним містом. На першу зустріч із циклу комунікаційних заходів «Файне місто. Форум майбутнього» організатори запросили двох гостей, кожен з яких є фахівцем у своїй справі.

Форум майбутнього Гемберг Бєляєв

- Сьогодні ми запросили на зустріч найкращих експертів, які дали нам корисну інформацію для роздумів, щоб ми починали вже діяти безпосередньо як активні громадяни, які будують своє місто і своє майбутнє в ньому, - підкреслив Сергій Гемберг. Відтак, спочатку перед рівнянами своїми думками ділився відомий архітектор зі Львова Андрій Бєляєв з «Проектної майстерні Бєляєвих». Саме він разом зі своїм братом Тарасом розробив концепцію будівництва у Рівному мікрорайону «Басів схил», будівельні роботи над яким вже розпочали і планують їх повністю завершити за 2,5 роки.

Форум майбутнього Гемберг Бєляєв

Андрій Бєляєв під час зустрічі з рівнянами представив своє бачення сучасного містобудування, розповів про новітні тренди в будівництві та найкращі практики у цій галузі. Його виступ був дуже корисним для архітекторів та урбаністів, адже він не лише поділився власними архітектурними ідеями, але й пояснив багато різноманітних аспектів сучасного будівництва у світі та відмінності в України. Зокрема, він резюмував, які нині існують проблеми у галузі містобудування, чому нині в Україні існують інші тенденції будівництва, ніж у розвинених країнах, та детально описав, як мають зводити та якими мають бути нині нові багатоквартирні будинки для комфортного проживання. Львівський архітектор загострив увагу присутніх на головних умовах сучасних новобудов: створення великого простору навколо будинків, наявність достатньої кількості дитячих майданчиків, обов’язковий архітектурний декор та зручний підземний паркінг. Форум майбутнього Гемберг Бєляєв - Має бути чіткий поділ на громадський простір (вулиця, площа, парк) і на напівприватний простір мешканців житлових будинків. Також важливим є доречне застосування усіх природних ресурсів, що є не лише екологічним, а й економічно вигідним. Наприклад, у «Басовому схилі» ми продумали все так, що вода від опадів у природній спосіб стікатиме на природну низовину і використовуватиметься локально, підживлюючи корені дерев і інших насаджень. Також ми завжди ставимо перед собою принцип, що наземне паркування не повинно займати більше 10 % площі навколо будинків, адже краще ту територію використати під інші, вагомі речі. Автомобілі мають зберігатися не в дворі, а в підземному паркінгу під будинком. На жаль, на цьому нині економлять більшість забудовників, - поділився з рівнянами Андрій Бєляєв.

Форум майбутнього Гемберг Бєляєв

Після своєї участі у першому рівненському форумі майбутнього архітектор зі Львова поділився своїми враженнями від такого заходу: -

Дуже важливо вміти розмовляти на актуальні теми і намагатися це робити конструктивно. Як на мене, дуже важливо, що в Рівному з’явився такий майданчик для розмов, тому що розмови, якщо вони об’єднують однодумців і залучають до цього компетентних людей, мають великий шанс вилитися у хороші, результативні, конкретні справи, які призведуть до відчутних змін. Тут мова йде про зміну всього – про міську культуру, про те, як люди відчувають своє місто, які вони вимоги до нього висувають і як вони хочуть проводити у ньому свій час. Мені навіть здається, що Рівне нині має усі шанси випередити мій рідний Львів у цьому плані, бо в нас, наприклад, у такий виразний спосіб такі речі ще не відбуваються.

Форум майбутнього Гемберг Бєляєв

Наступним гостем, хто приїхав до рівнян ділитися власним досвідом, стала Оксана Руда, яка є директором програм ІСАР «Єднання» та членом Наглядової ради Платформи «Тепле місто» у місті Івано-Франківську. Її виступ був скерований на те, аби надихнути громадських активістів та соціально відповідальний бізнес на об’єднання сил на користь розвитку свого міста.

Форум майбутнього Гемберг Бєляєв

Оксана Руда представила власну концепцію розвитку території через Фонди громад. Вона пояснила, як в Україні діють такі фонди та як завдяки їм розбудовувати власне місто. - Призначення Фондів громад полягає в підвищенні якості життя людей. Вони визначають потреби місцевої громади, заохочують благодійні пожертви і накопичують кошти, з яких надають гранти на впровадження ініціатив із вирішення найрізноманітніших актуальних, соціально важливих, місцевих проблем, визначених самими мешканцями. Відтак, Фонди громад працюють переважно за рахунок місцевих ресурсів, - пояснила рівнянам Оксана Руда. Також спікер повідомила, що створена Школа фондів громад, у якій вони вже впродовж 6 років навчають усіх охочих особливостям залучення та розподілення громадських коштів та усім премудростям діяльності таких фондів. Нині в Україні вже діють Фонди громад у 25 населених пунктах, в діяльність яких люди вклали вже понад 40 млн. грн.

Форум майбутнього Гемберг Бєляєв

А після спілкування з учасниками зустрічі гостя з Івано-Франківська зазначила, що спілкування завжди відіграє ключову роль у прийнятті будь-яких рішень, а тому вона дуже позитивно оцінює проведення такого заходу у Рівному. Таким чином, під час першого форуму «Файне місто. Форум майбутнього» рівняни дізналися та обговорили, яким має бути комфортне життя у місті та як саме впливати на його розвиток і покращення. А організатори зазначають, що відкриті до ідей, спілкуванні та готові дослухатися до побажань рівнян щодо наступних спікерів Форуму.

Форум майбутнього Гемберг Бєляєв

- Це був початок об’єднання з однодумцями. Ми хотіли показати приклад сумісної роботи людей. Сьогодні ініціатива саме такої зустрічі йшла від нас, тому ми і запросили саме цих фахівців. Втім, це - відкрита платформа для спілкування, до якої може долучитися кожен. Саме тому ми звертаємося до усіх рівнян: будь ласка, підказуйте нам, говоріть, кого б ви хотіли бачити під час таких дискусій у майбутньому. Ми за те, аби щоразу піднімати планку таких діалогів, а з нею, відповідно, будуть підніматися і різні суспільно важливі теми, адже все починається, передусім, з діалогу, а вже після суспільної дискусії починаються і суспільні дії як результат, - резюмував співорганізатор форуму майбутнього, комерційний директор девелоперської компанії «Fine City» Сергій Гемберг.

Варто додати, що такі форуми будуть проводитися в Рівному відтепер регулярно. Вже відомо, що наступна така комунікаційна зустріч відбудеться за місяць – у середині листопада.

Марина НАЗАРЧУК для «ЧаРівне». @


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також