Рак простати: як не стати його жертвою

1014 0

Ми у соцмережах:

Рак простати: як не стати його жертвою

4 лютого - Всесвітній день боротьби з раком. Встановлення цієї дати бере свій початок ще з 2008 року, коли Всесвітня федерація раку обрала 4 лютого, щоб звернути увагу громадськості на проблеми, пов'язані з цією хворобою. Рак - це загальний термін, який включає понад сотню хвороб, що можуть поширюватися по всьому організму. Одним з ознак раку є швидке поширення аномальних клітин, що проникають в організм. Незважаючи на сучасні технології та медичні досягнення, онкологічні захворювання залишаються одними з найпоширеніших причин смерті .

 Рак передміхурової залози є однією з найчастіших причин смерті від онкології серед чоловічого населення, одразу після раку легень та раку кишечнику. У світі щорічно діагностується 1,6 мільйона випадків раку передміхурової залози. У 1 з 8 чоловіків у якийсь момент життя буде діагностовано рак простати.

Рак простати: як не стати його жертвою

За даними Центру громадського здоров’я, рак простати (передміхурової залози) входить у п’ятірку хвороб, від яких найчастіше помирають чоловіки в Україні. А все через те, що він дуже підступний, адже на 1-2-х стадіях перебігає безсимптомно. І більшість звертається за допомогою, коли у них вже 3-4 стадія: за даними українського канцерреєстру, це близько 50% новодіагностованих пацієнтів.

Як уникнути сумного сценарію? Що потрібно зробити, аби виявити онкологію простати на ранніх стадіях розвитку? На ці та інші запитання відповів експерт - Богдан Маланчук, лікар-уролог, онколог Рівненського обласного протипухлинного центру.


- Богдане Орестовичу, наскільки я знаю, рак передміхурової залози знаходиться на другому місці серед онкологічних захворювань, на які хворіють чоловіки в Україні. З чим пов’язана така поширеність цієї хвороби?

- Так, справді, рак простати – одне з найпоширеніших онкологічних захворювань серед чоловіків, причому не тільки в Україні, але й у всьому світі. Якщо, наприклад, у нас він на другому місці після раку легень, то в Швеції – на першому. Причин того, що багато чоловіків мають таку серйозну патологію передміхурової залози, декілька. Це і погана екологія, і відсутність регулярного сексу, і нездоровий спосіб життя, зокрема, нестача фізичної активності, зловживання шкідливою їжею: фастфудом, ковбасами тощо.

- Тобто шанси захворіти на рак простати в офісного працівника більші, ніж у спортсмена?

- Так чітко не можна сказати, адже у виникненні хвороби відіграє роль кілька чинників. Крім того, не було досліджень, які б підтвердили або спростували саме цей взаємозв’язок. А ось дослідження, які показали сильний вплив їжі на виникнення раку передміхурової залози, було проведено. Так, в США дослідили, що американці набагато частіше хворіють на рак простати, ніж японці або філіппінці. В той же час представники цих національностей, які є резидентами США, тобто довгий час живуть там, більше хворіють на цю онкологію, ніж японці у себе на батьківщині. Отже, генетичний матеріал не змінився. Змінився спосіб життя, харчування. Це і спровокувало зростання захворюваності на рак простати. Тож для того, щоб не почути діагноз рак простати, слідкуйте за тим, що лежить на вашій тарілці.

- Що ще потрібно робити, щоб уникнути цього страшного захворювання?

- Рухатися! Не потрібно ставати фанатом фітнес-центрів. Достатньо просто багато ходити. Звичайна хода покращує кровопостачання передміхурової залози, як і регулярні заняття сексом.

- Скажіть, будь ласка, а вік якось впливає на ризик виникнення онкології простати?

- Так, безумовно. У чоловіків, які молодші 40 років, рак передміхурової залози виникає в поодиноких випадках. Це захворювання, як правило, з’являється вже після 45 років.

- У багатьох онкологічних захворювань є генетична складова. Якщо рак простати був у батька, ризик того, що він буде й у його сина, збільшується?

- На жаль, так. У випадку раку передміхурової залози доведено генетичний механізм. Якщо в родині цю хворобу мають декілька родичів, наприклад, батько, дядько, брат, то ризик захворіти зростає у 8-10 разів. І таким чоловікам ми рекомендуємо раніше здавати аналіз, який може виявити рак простати на ранніх стадіях. Не після 45 років, а вже після 40.

- Розкажіть, будь ласка, більше про цей аналіз.

- Він називається тест на ПСА - простатичний специфічний антиген. Його робить будь-яка лабораторія. Це звичайний забір крові з вени, рутинна процедура, яка займає 5 хвилин і коштує близько 250 грн (можна зробити і безкоштовно з направленням від терапевта, з яким у вас підписана декларація). Потім результати автоматично приходять на смартфон.

- Чому так важливо чоловікам робити цей тест?

- Тому що рак простати на 1-2 стадіях ніяк про себе не заявляє. Він перебігає абсолютно безсимптомно. Такі симптоми, як порушення сечовипускання, болі в промежині, з’являються уже на 3-й стадії. Але багато чоловіків ігнорують і ці тривожні дзвіночки. 45% наших пацієнтів приходять на перший візит до лікаря, уже маючи 4 стадію раку передміхурової залози з такими симптомами, як кров у сечі, болі в кістках. Ця стадія дуже важко піддається лікуванню, адже вже є метастази.

- А який шанс одужати, коли рак простати виявлено на ранній стадії?

- Якщо перший ступінь, то шанс вилікуватися складає 97-98%. При другому ступені він трошки нижчий, адже вже більша поширеність процесу. При третьому – це вже 50 на 50. Тому дуже важливо не зволікати і вчасно здавати тест ПСА. Це єдина можливість виявити рак простати на ранніх стадіях.

- Якщо показники тесту ПСА вище від норми, що потрібно зробити?

- Якщо показники виходять за межі норми, потрібно одразу звернутися до онкоуролога. При потребі він призначить біопсію. Але це тільки при наявності показань для цього дослідження. Адже буває підвищення рівня ПСА без наявності пухлини простати. Якщо показники в межах норми, то такий аналіз потрібно буде знову здати через кілька років. Якщо показники наближаються до порогових значень, то потрібно ПСА-тест робити частіше – раз на рік. У деяких випадках ми назначаємо його раз на півроку.

- Які на сьогодні існують основні та ефективні методи лікування раку простати?

- Вибір конкретного підходу залежить від стадії захворювання, загального стану пацієнта та інших факторів. Якщо у пацієнта 1-2 стадія, тоді пропонуємо вибір між оперативним лікуванням (простатектомія — видалення простати та навколишніх тканин) або променевою терапією. Ці методи мають однакову ефективність. Проте важливо розуміти, що оперативне втручання має свої ускладнення та ризики.

Існують і більш щадні сучасні технології — неінвазивні, менш травматичні для пацієнта, бо не потребують проникнення в організм через операційне втручання. Деякі наші пацієнти минулого року отримали лікування на роботі останнього покоління CyberKnife M6. Робот дозволяє ефективно вбивати пухлинні клітини без видалення самої простати. Головна перевага цього методу радіохірургії полягає в значно кращій переносимості для пацієнта, якщо порівнювати з оперативним лікуванням. Весь курс лікування складався з п'ятьох процедур (один сеанс триває 45-60 хвилин), та не потребував госпиталізаціі. Дуже важливо, що такий підхід дозволяє зберегти функції сечовиділення та потенцію чоловіка.

На 3-4-й стадії лікування зазвичай комбінується, включаючи хіміотерапію, гормонотерапію, що дозволяє значно покращити тривалість і якість життя пацієнтів.

Запитання лікарю-урологу Рівненського обласного протипухлинного центру можно задати у вайбер, ватсап: +380661425849.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також