Просять вакцинуватися від «Мічигану». А вакцин нема

1202 0

Ми у соцмережах:

Просять вакцинуватися від «Мічигану». А вакцин нема

На Рівненщині цьогоріч, згідно з прогнозами ВООЗ, лютуватимуть три штами грипу — «Гонконг», «Брізбен» та новий вид «Мічиган». До кінця тижня, обіцяють міські чиновники, в аптеках Рівного з'являться вакцини від грипу різних виробників.

Начальник міського управління охорони здоров'я Віктор Іськів: — Процес реєстрації вакцин у Міністерстві охорони здоров'я ще не завершився, тому сказати, які конкретно це будуть лікарські препарати та яких країн-виробників, наразі не можу. Маємо надію, що до кінця тижня вакцини вже будуть відомі та почнуть з'являтися у продажу в аптечних мережах Рівного. Вартість препарату — 150-200 гривень. Всі затверджені МОЗ України вакцини запобігатимуть захворюваності населення саме на три основних штами грипу, які, за прогнозами ВООЗ, поширюватимуться Україною у пік епідемічної загрози, що припадає на кінець листопада — початок грудня. Торік щеплення від грипу отримали тільки 219 рівнян. Це більше, ніж позаминулого року, проте ця кількість все ще критично мала. Маємо надію, що цьогоріч вона зросте. Я особисто та вся моя сім'я плануємо щеплюватися. Закликаю рівнян теж це зробити, адже в разі хвороби на ліки доведеться витратити значно більше коштів, ніж коштує вакцина.

Володимир Хомко, міський голова: — Я вакцинуюся від грипу уже 17 років та не хворію. Завжди купую голландську вакцину. Для свого здоров'я мені не шкода витратити 150 гривень. Звичайно, для пенсіонера ця сума велика. Але більшість це може собі дозволити. Зі свого боку, місто провакцинує усіх працівників комунальних підприємств, які напряму контактують з людьми.

Віктор Мороз, начальник відділу нагляду та профілактики інфекційних захворювань Рівненського лабораторного центру: — Наразі вакцин проти грипу в аптечних мережах області, як і міста, немає, тому жодна людина поки не отримала щеплення. Проте маємо надію, що препарати з'являться у продажу до кінця жовтня. Інша справа, що рішення про закупівлю приймає власник аптеки чи аптечної мережі. В районах з цим складніше, ніж в обласному центрі. Не надто багато людей поспішають щеплюватися, тому й в аптеках вакцини не завжди є. Торік щеплення від грипу отримали тільки 1307 мешканців області, хоча у всі попередні роки ця цифра була значно більшою — 2000-3000. Причина була саме у дефіциті вакцин в аптеках. Чи буде спостерігатися такий дефіцит цього року — спрогнозувати важко. До слова, згідно з інформацією Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, за 7 жовтня на державний контроль надійшло три вакцини: ДЖІСІ ФЛЮ?/?GC FLU корейського виробництва, ВАКСІГРИП?/?VAXIGRIP французького та ІНФЛУЕНЗА ВАКСІН китайського. І тільки корейська вакцина пройшла перевірку. Дві інші отримали зауваження щодо умов зберігання у зв'язку з підозрою на порушення холодового коридору при ввезенні цих препаратів на територію України. Ці вакцини відправлено на додаткове лабораторне обстеження.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також