Проблем з вошима на Рівненщині стало менше на третину, але з’явилася загроза висипного тифу

1625 0

Ми у соцмережах:

Проблем з вошима на Рівненщині стало менше на третину, але з’явилася загроза висипного тифу

Педикульоз або ж воші – проблема, з якою стикалися чи не всі батьки. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, у 2017 році, порівняно з попереднім роком, в 11 регіонах було зростання ураженості на педикульоз та фтиріоз, зниження зафіксували у 14. Але епідеміологи занепокоєні.

Найбільше зниження зафіксували у Рівненській області – на 35%, порівняно з попереднім роком, йдеться на сайті Рівненського обласного лабораторного центру МОЗ.

Натомість, значне зростання кількості уражених вошима, зокрема уражених дорослих, є у сусідніх Тернопільській, Волинській та Хмельницькій областях. 

«Це є необ’єктивна картина, оскільки педикульоз реєструється в основному серед неорганізованих дітей та в дорослого населення, що свідчить про недостатню насторогу працівників закладів охорони здоров’я та пересічних громадян до цієї проблеми і, відповідно, не виконуються у повному обсязі заходи запобігання захворюванням населення на висипний тиф, - коментує завідувачка відділення дезінфектології лабораторного центру Клавдія Смітюх.

За словами пані Смітюх, стурбованість викликає зростання ураженості платтяним та змішаним педикульозом, що свідчить про несприятливу епідситуацію, оскільки платтяні воші є природними переносниками збудників висипного епідемічного тифу та волинської гарячки.

Основні заходи профілактики педикульозу: повна заборона використання чужої білизни, одягу, гребінців, постільних речей, постійний контроль за станом волосся голови, чистотою білизни та одягу дітей та підлітків. В організованих колективах варто проводити профілактичні огляди.

При відчутті свербіння необхідно оглянути волосся на наявність вошей. Якщо вони є, потрібно провести відповідну обробку голови.
Для цього зараз є широкий асортимент сучасних препаратів: Педикулін, Педицид, Ніттифор, Нітилон, Локодин, Лонцид, 20% водно-мильна суспензія бензил-бензоату.

Потрібно нанести на волосся один із препаратів, зав’язати голову поліетиленовою хусткою і рушником, витримати відповідний час згідно з інструкцією. Потім промити волосся проточною водою з милом або шампунем та ополоснути теплим 5-10-відсотковим столовим оцтом, після чого вичесати густим гребінцем загиблих вошей та гнид.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також