Про американців, бурштин і Березовського

2183 0

Ми у соцмережах:

Про американців, бурштин і Березовського

Представників американської компанії «Уорлд Ембер Корпорейшн» у Володимирецькому районі посеред лісу перестріли… місцеві поліцейські з автоматами Калашникова. Про це заявляють українські партнери компанії. В поліції за їхньою заявою уже проводять службове розслідування, щоб з’ясувати, чи ж винен Березовський і чи справді лунали погрози — «Якщо не заберетеся зі своїми американцями, спалимо всю техніку!».

Звідки у рівненських лісах взялися американці і хто такий Березовський, запитаєте насамперед ви. Як розповів  директор американської корпорації «Уорлд Ембер Корпорейшн» Каспарс Цинітіс (який насправді виявився латвійцем, який дуже погано знає англійську), повіривши в урядову програму рекультивації поліських земель, вони погодились на пропозицію ДП «Бурштин Україна» взяти в ній участь. Втім, варто зазначити, що базується корпорація у Нью-Йорку і хоч власницею її офіційно є канадійка Давлетта Білалова, а донедавна нею керував українець Олег Ситник.

За словами керівників «Бурштину України», як тільки бульдозер та екскаватор інвестора заїхали на територію цепцевицького лісництва Володимирецького району, їх перестрів Віталій Березовський - начальник районної поліції. Разом з підлеглими він, погрожуючи, начебто вимагав з лісу забратися.

Дмитро Тяглій, в.о. директора ДП «Бурштин України»:

— Українське представництво американської компанії «Уорлд Ембер Корпорейшн» першим відгукнулося на нашу пропозицію взяти участь в урядовій програмі рекультивації земель, порушених внаслідок незаконного видобутку. Торік ми отримали погодження районної ради розпочати програму рекультивації, провели обговорення у сільраді — заперечень не було. Після цього зробили екологічну експертизу, щоб підтвердити, що ділянка у Цепцевицькому лісництві справді потребує рекультивації, розпочали розробку проекту рекультивації та подали документи на отримання спецдозволу на видобуток бурштину.

Наприкінці травня, узгодивши з лісництвом, техніка, яку орендує американська компанія, заїхала на ділянку для підготовчих робіт. Це викликало ажіотаж у місцевих правоохоронців, безпосередньо у начальника районного відділу поліції Віталія Березовського. Він особисто приїхав на місце і заявив, що підприємство тут працювати не буде, бо він з цим не згодний. Після цього вночі п’ятеро невідомих, озброєних автоматами Калашникова, прибули на майданчик, де стояла техніка, погрожували розправою працівникам підприємства та обшукували усі речі протягом кількох годин. Ці нападники діяли професійно, і ми маємо підозри, що це були працівники володимирецької поліції.

Наступного дня вранці знову приїхав Березовський, вилучив техніку і всіх наших людей забрав на допити до райвідділу. Попри те, що ми надали всі документи, він відкрив кримінальне провадження за статтею про незаконний видобуток бурштину. Хоча ніякого видобутку ще й не було. Це аморально та безпрецедентно. Поліція ще намагалася через суд арештувати ескалатор, проте суддя не знайшов жодних порушень у нашій діяльності. Бо ми легально працюємо, залучили американські інвестиції та створюватимемо робочі місця для місцевих.

Погрози з боку поліції тривають. Вона підбурює місцеве населення виступати проти того, щоб було розпочато процес рекультивації. Поліція мала би, навпаки, підтримувати нас та охороняти. Натомість вона майже не реагувала на наші телефонні виклики, коли ми повідомляли, що на нашій території незаконно видобувають бурштин, не було порушено жодного провадження протягом року. Як немає і справи по заяві, що вночі напали озброєні люди.

Ми вже звернулися і до міністра Арсена Авакова, і до глави Нацполіції Сергія Князєва. Проте за два тижні не отримали жодної відповіді. Не видно, щоб хтось зацікавився нашими проблемами.

Костянтин Ващенко, помічник керівника ДП «Бурштин України»:

— Володимирецька поліція виконує функцію не правоохоронного органу, на мою думку. По суті, це — ядро організованої злочинності, яке займається незаконним видобутком бурштину. У Володимирецькому районі, за підрахунками, уже порушено дві тисячі гектарів земель.

Я нажаханий цинізмом, з яким місцева поліція у Володимирецькому районі протидіє планам Кабінету Міністрів. Окрім того, голова Великоцепцевицької сільради та деякі депутати заявили, якщо ми не заберемося зі «своїми американцями», то вони піднімуть людей і спалять всю нашу техніку.

Ми тепер з усіх сил просимо наших американських партнерів, щоб вони не скаржилися в американське посольство, бо це ж завдасть удару по залученню інвестицій в Україну. Окрім того, після нічного нападу не уявляю, як зможемо повернути до роботи частину працівників — інженерів, гірників.

Державні підприємства не мають власних фінансів та техніки, аби проводити рекультивацію навіть на 50 га, не кажучи вже про 4 тис. га, які визначені офіційно на Рівненщині. Саме тому ми звернулися до американської компанії, яка веде геологічні роботи на території Канади. Я півтора року як на роботу ходив в американський офіс у Києві, щоб домовитися. І це вдалося, хоча інвестор не має 100-відсоткової гарантії, що будуть покриті його затрати.

Від ред.: Перед рекультивацією компанія має видобути залишки бурштину і віддати їх «Бурштину України» для обробки. Вилученими коштами за проданий товар держпідприємство повинне розраховуватися із інвестором.

Каспарс Цинітіс, якого представили директором американської «Уорлд Ембер Копорейшн»:

— Ми зустрічалися з міністром екології України і під час зустрічі зрозуміли, що держава зацікавлена у вирішенні проблеми з незаконним видобутком бурштину. Тому погодилися взяти участь у програмі рекультивації. Ми розробили план діяльності в Україні та запланували залучення 10 млн. доларів інвестицій. 150 тис. доларів уже вклали. У нас багато ризиків, ми їх прорахували. Але нас дуже насторожило те, з чим довелося стикнутися наприкінці травня.

Віталій Березовський від коментаря відмовився. У прес-службі ГУ НП у Рівненській області зазначили:

— Ми проводимо службове розслідування, про результати якого повідомимо ЗМІ і відповідно до якого буде ухвалено рішення щодо працівників та керівника Володимирецького відділу поліції.

Сергій Сівта, великоцепцевицький сільський голова:

— Відверта брехня, що я когось залякував. Зустрічався з представниками «Бурштину України» двічі: під час знайомства і 18 травня, коли мали відбутися громадські слухання, тоді навіть представник Мінекології приїздив. Я запитав тільки щодо договорів з лісництвами і пункту, який надає право підприємству залишити ділянку, не закінчивши роботу. Відповіли — це відповідно до постанови. Цікавився також, чи зроблять вони щось для громади. Сказали, що з цим потрібно звертатися до американської компанії. Люди не прийшли на громадські слухання, бо чи то відсторонюються, чи бояться. Я теж зробив для себе висновок, що краще відійти від цього всього. У мене сім’я та діти. Усе ж вирішується на рівні Києва.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також