Пожежа у монастирі на Гощанщині: підпал чи необережність?

1400 0

Ми у соцмережах:

Пожежа у монастирі на Гощанщині: підпал чи необережність?

Цьогорічну Вербну неділю прихожани чоловічого монастиря у селі Липки Гощанського району запам’ятають надовго. Молебень перервав вибух на господарському дворі обителі, що за 500 метрів від самого монастиря. Побачивши масштаби пожежі, місцева пожежна бригада з Гощі одразу запросила підкріплення з Корця та Рівного.

— Ускладнювало гасіння те, що була суха вітряна погода, — розповідає речник ГУ ДСНС в Рівненській області Дмитро Мельник. — Вітер постійно роздмухував полум’я. Жару ще додали бочки з пальним, що стояли біля дровітні, які й вибухнули. На щастя, в той момент усі віряни були в монастирі на службі, який знаходиться за 500 метрів від епіцентру пожежі, тому ніхто не постраждав. Бензин додав сили полум’ю, яке стало поглинати й інші будівлі. З приміщення винесли три газових балони. Першочерговим завданням рятувальників було стримати поширення полум’я. Бо воно могло добратися до великого складу, де стояли 100-літрові бочки з пальним, а одразу біля них був гараж з тракторною технікою.

Церковнослужителі могли залишитися без техніки, якою обробляють поля, що навколо монастиря. Здебільшого саме завдяки веденню сільського господарства монахи забезпечують життєдіяльність обителі.

Велику пожежу за п’ять годин було ліквідовано, а дорогу техніку — врятовано. Загалом полум’я пошкодило два господарських приміщення, а п’ять — знищило повністю. В їхньому числі майстерня, де виготовляли церковні іконостаси, а також дровітня та приміщення готелю, де зупинялися на ніч паломники.

Очевидці пожежі та самі ченці підозрюють, що приміщення підпалили зумисно. До версії про підпал більш схильний і прессекретар Рівненської єпархії УПЦ (МП) ігумен Герман, який є вихідцем з цього монастиря:

— Версія, що загорілося від підпалу трави, яку широко обговорюють, є малоймовірною. Адже навколо поля ніякої сухої трави немає. Друга версія — про коротке замикання проводки — теж сумнівна. Бо проводка у тому підсобному приміщенні відсутня. Цікаво, що зайнялося в такому місці, яке погано видно. Тому можливо все, але звинувачувати нікого не можна, на гарячому нікого не зловили. Для цього є спеціалісти, котрі мають надати свої висновки.

У поліції розглядають дві версії — підпал або необережне поводження з вогнем. Бо само загорітися підсобне приміщення не могло. Висновки фахівців будуть після додаткового огляду території та результатів кількох експертиз.

Богдан СЛОНЕЦЬ.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також