Поверніть мозаїку назад! - рівнянин не розуміє, чому на Соборній демонтували радянську стелу

1411 0

Ми у соцмережах:

Поверніть мозаїку назад! - рівнянин не розуміє, чому на Соборній демонтували радянську стелу

І вимагає провести громадське обговорення.

Нещодавно міська влада демонтувала стару мозаїчну стелу на перехресті Соборної-Дубенської, яку рівняни прозвали "Дружбою народів". Хтось вважає, що дві жінки у національних костюмах зображають українку та білоруску, але побутує й інша версія: зокрема, у спільноті "Український модернізм" стверджують, що на мозаїці - жіночі фігури в українському національному вбранні Галичини і Наддніпрянщини. І назвали демонтаж актом вандалізму.

Як би не було, але рівнянин Богдан Прокопчук хоче повернути стелу на старе місце. І звернувся з електронною петицією  до міського голови Олександра Третяка:

В нашому місті є чимало пам'яток створених майстрами радянськогої епохи в стилі соц.реалізму - стіна з мозаїкою на Головпоштамті, МПК "Текстильник", зупинка на вул.Богоявленська і вул.Шухевича, барельєф на стіні вул.Соборна 15 і десятки інших об'єктів. Для чого нищити архітектурну спадщину, яка є нагадуванням культури того часу та жодним чином не несе в собі жодної радянської пропаганди з точки зору сучасності. Чи краще зруйнувати 50-60 років історії та встановити новий сітілайт з яскравою рекламою?  Прошу повернути демонтовану мозаїку на її місце попередньої інсталяції. Я вважаю, що "самовільний демонтаж" без суспільного обговорення є абсолютно неприйнятним.

Петиція поки що не дуже популярна серед рівнян і набрала всього два десятки голосів. Але автор має ще більше місяця, щоб назбирати 250 підписів, що необхідні для розгляду звернення міським головою.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також