Податок «на дощ» і кілька бюджетів Рівного переможуть підтоплення - Котляров

2192 0

Ми у соцмережах:

Податок «на дощ» і кілька бюджетів Рівного переможуть підтоплення - Котляров

Після кожної сильної зливи вулиці Рівного затоплює, а пішоходи і транспорт буквально плавають.

 Досвідом того, як вирішили проблему з підтопленнями у США, поділився головний архітектор Рівного Дмитро Котляров:

- Чотири роки тому мені довелося побувати за кордоном. Для мене стало шоком, коли я дізнався, що 12 років тому в місті Вашингтон (США) не було роздільної системи зливової каналізації, як у Рівному. Коли у них була злива, то відбувалося те ж саме, що й у нас. Тобто воду разом з фекаліями викидало в річку. Тому влада там пішла на радикальні кроки та ввела податок «на дощ». Цей податок платили усі, хто мав водонепроникні покриття. Йдеться про дах, бруківку та інше. Наприклад, чиновники приходили до людей та рахували площу їхнього даху, а потім виставляли за це рахунок. І це були доволі великі суми. У мешканців міста був вибір: або платити податок, або облаштовувати такі поверхні, які відводять воду.

На фото Дмитро Котляров

Якщо дах будинку має плоску форму, то спеціальні конструкції з дренажним полем дозволять відвести 50% дощових вод. До людей, в яких таке було, приходили працівники муніципалітету і зменшували податок наполовину. Тобто на кількість відведеної води. Адже правильна стратегія боротьби з підтопленнями – це збільшення кількості поверхонь, які можуть відвести воду. Після введення податку влада взяла величезний кредит на реконструкцію та розбудову системи каналізації. Потрібно розуміти, що це захмарні кошти - приблизно 2-3 бюджети Рівного.

Нам треба визнати, що підтоплення – це грандіозна проблема. Адже суттєво страждає навколишнє середовище. В той момент, коли все підтоплює, весь цей бруд летить в Устю.

Однак я не знаю політиків, які б наважилися ввести податок «на дощ» у Рівному. Адже люди у нас до такого не готові. Доходи у людей у нас мізерні. Вони навіть не готові оплачувати роздільний збір сміття.

За словами головного архітектора Рівного, наразі напрацьовується стратегія того, як діяти Рівному в цьому напрямку:

- У цій стратегії ми рекомендуватимемо, як збільшити інфільтраційні можливості усіх можливих поверхонь. Будемо облаштовувати зелені коридори, щоб від них перенаправляти воду до Усті.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також