Податків більше, аніж заробітку

1220 0

Ми у соцмережах:

Податків більше, аніж заробітку

Ви знаєте, скільки податків сплачуєте на рік? Навіть якщо ви пенсіонер чи отримуєте соцдопомогу, державний бюджет все одно на вас заробляє.

Експерти Центру соціа­льно-економічних досліджень «CASE України» розрахували, що у середньому кожен офіційно працевлаштований на Рівненщині, який отримує 5997 грн. «чистої» зарплати, сплачує у рік державі податків 54,6 тис. грн. Натомість йому залишається 54,5 тис. грн. З суми податків 18% — це податок на доходи фізичних осіб, 22% — єдиний соціальний внесок, який переказує роботодавець. Окрім того, за підрахунками експертів, у середньому працевлаштований мешканець області у цьому році віддасть 12 тис. грн. ПДВ, купуючи товари, та 4,6 тис. грн. акцизу за алкоголь, цигарки, електроенергію та пальне. Трохи менше 1 тис. грн. — це сплата імпортного мита.

Як зазначає експерт центру Микола Малуха, пенсіонери та люди, які отримують соціальну допомогу, також сплачують податки. До прикладу, кожен пенсіонер в середньому в рік «переказує» до бюджету 5 тис. грн. ПДВ та акцизу.

У 2018 році, як прогнозують, мешканці Рівненщини сплатять 19,1 млрд. грн. податків та зборів, більшість — 16 млрд. грн. — буде спрямована до державного бюджету, а вже звідти повертатиметься у вигляді субвенцій та дотацій. Якщо порахувати, то податків, які сплатили мешканці області, вистачило б на утримання усіх спеціалізованих медичних закладів країни або на ремонт усіх автошляхів області.

Микола Малуха, експерт Центру соціально-економічних досліджень «CASE України»:

— 73% державного бюджету — це податки та збори з фізичних осіб, а тому безкоштовна медицина, освіта і т.п. — це міф. Усе оплачують платники податків. На «безкоштовну» освіту мешканець Рівненської області в середньому віддає 5,8 тис. грн. на рік, на «безкоштовну» медицину — 3,6 тис. грн., на підтримку економіки — 4,4 тис. грн., на відсотки за запозиченнями — 3,6 тис. грн, на утримання правоохоронних органів — 3,1 тис. грн., армії — 2,5 тис. грн. Найбільше коштів — 43% від усіх податків — йде на покриття пенсій.

У середньому мешканцю Рівненської області утримання пенсіонерів обходиться у 23,7 тис. грн. на рік. За останній рік суттєво зросла така стаття витрат, як «соціальний захист», яка включає, зокрема, субсидії (4,3 тис. грн. на рік з кожного мешканця. — Ред.). Коли політики кажуть, що держава надала субсидію, то це неправда — це зробили платники податків.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також