- Почати очищати озеро Басів Кут можна хоч завтра, проте це великі гроші, - Хомко

1486 0

Ми у соцмережах:

- Почати очищати озеро Басів Кут можна хоч завтра, проте це великі гроші, - Хомко

НУВГП розробив план з очищення річки Устя та озера Басів Кут.

Однак його реалізація коштуватиме чималі гроші, розповів колишній міський голова Володимир Хомко для журналіста Василя Бурчені.

- Наш університет провів дослідження, які показали, що найбільше забруднень в озеро Басів Кут потрапляє з двох джерел. Перше – це прихід забрудненої води з верхів’я річки Устя. І тут озеро працює як відстійник. Друге – це відсутність каналізації у частини мешканців Басового Кута.

Тому потрібно вжити заходи, щоб забруднюючі речовини не потрапляли в озеро з верхів’я річки. Можна ще побудувати очисні споруди та доочищати воду при вході в озеро Басів Кут.

Другий важливий захід – це каналізувати Басів Кут. Адже, окрім якості води в озері, відбувається забруднення водоносних горизонтів. Колись Рівне брало питну воду з верхньокрейдяного водоносного горизонту. Однак звідти воду вже брати не можна, бо ця вода не відповідає санітарним нормам. У цій воді виявили аміак. Тобто є техногенне забруднення.

Опираючись на результати своїх досліджень, НУВГП розробив план з очищення. Він містить п’ять комплексів. Починати його реалізацію можна з будь-якого комплексу. Цей проект влада уже має на руках та може будь-коли почати його реалізацію. Також бажано збудувати нові гідротехнічні споруди на нашій дамбі. Адже ті споруди, які у нас є, були побудовані у 60-х роках. Вони не дозволяють регулювати рівень води. Однак – це доволі великі гроші. Мова йде про сотні мільйонів гривень. Навіть я не берусь сказати, скільки це точно коштуватиме. Очевидно, що місто самостійно такої суми не потягне, бо це рівень ОДА та Кабміну
, - сказав колишній міський голова Володимир Хомко.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також