Плата за тепло: для рівнян — без змін, для бізнесу — нові тарифи

1615 0

Ми у соцмережах:

Плата за тепло: для рівнян — без змін, для бізнесу — нові тарифи

У Рівному вкотре «переграють» тарифи на тепло. Свої розрахунки того, що вважають для себе економічно обґрунтованим, подали на розгляд міськвиконкому усі місцеві теплопостачальники: ПрАТ «ЕСКО-Рівне», ПП «Рівнетеплосервіс», ТОВ «Альтернативна теплова компанія», ТОВ «Енергозбереження Рівне», КП «Квасилівтеплоенерго» та ТОВ «Рівнетеплоенерго». Найбільший інтерес для рівнян становить останнє, адже саме воно опалює більшість житлових будинків міста. Втім, чиновники вкотре заспокоюють, що для населення у цьому сезоні нічого не зміниться: тепло і гаряча вода не здорожчають. Компенсувати різницю тепловикам так само має держава. Зате для бізнесу тарифи таки зміняться. Остаточне рішення — за міськвиконкомом.

Артем Ганущак, заступник міського голови Рівного

— Тариф на теплову енергію в цьому опалювальному сезоні для населення не зміниться. Бо продовжує діяти мораторій під час воєнного стану, і діятиме він ще на шість місяців після того, як цей стан буде припинено або скасовано. Тому вартість гігакалорії для мешканців Рівного та Квасилова не зросте — залишиться на рівні 1913 грн.

Втім, 27 липня цього року набрав чинності закон, яким продовжили мораторій винятково для населення. А от для всіх інших груп споживачів мораторій знято. Тому до нас надійшли заяви від усіх основних теплопостачальних компаній з розрахунками нових економічно обґрунтованих тарифів по всіх групах споживачів. Просто тепер вони можуть звертатися за державною компенсацією на відшкодування різниці у тарифах лише для населення.

Після того, як вони подали нові розрахунки, ми їх проаналізували. Прийнято рішення знизити подані тарифи «Рівнетеплоенерго» та «Рівнетеплосервіс» на більш як 40,8 мільйона гривень — буде зменшення вартості гігакалорії від 141 до 174 гривні, залежно від категорії споживача. Тож вартість гігакалорії теплової енергії для інших споживачів (а це бізнес. — РВ.) знижено з 8526 гривень до 5347 гривень, що менше на понад 37%.

Цей опалювальний сезон буде непростий. Тому закликаємо усіх споживачів вчасно сплачувати за надані послуги. Бо компенсація різниці в тарифах, яку підприємство мало б отримати від держави в минулому році, до підприємства не надійшла. Як буде в цьому році — також невідомо.

Олександр Ющук, директор ТОВ «Рівнетеплоенерго»:

— Завдяки мораторію населення має реально набагато нижчу від собівартості вартість гігакалорії, незалежно від того, «газова» вона чи вироблена на твердопаливній генерації — 1913,16 гривні. Газовий тариф для населення стримується штучно, через це і виникає питання компенсації різниці у тарифах.

Щодо основної собівартості енергоносіїв для альтернативки, щепа залишилася у ринкових відносинах, і ціна на неї змінюється в іншу сторону. Закінчиться війна, в економіці України почнуть налагоджуватися нормальні ринкові відносини і тоді все стане на свої місця. Твердопаливна генерація в будь-якому випадку буде нижчою на 10%, ніж газова, рівняни це більш-менш відчують після перемоги.

Отож згідно з новими розрахунками у проєкті рішення по «Рівнетеплоенерго» тариф для населення має бути 3377,58 грн за гігакалорію (але платитимемо досі 1913,16 грн), для потреб бюджетних установ — 8268,43 грн, для релігійних організацій — 5107,90 грн, для категорії інші (підприємці) — 5347,07 грн.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також