«Плата» за право розважати машинками — прибирання у парку

2836 0

Ми у соцмережах:

«Плата» за право розважати машинками — прибирання у парку

На Лебединці у центрі Рівного стає все менше громадського простору. Алеї в парку, якими прогулюються люди, перетворилися на доріжки для дитячих автомобілів, які часто створюють небезпечні ситуації. Нещодавно рівнянка Тетяна Тимченко гуляла зі своїм семимісячним сином у візку, коли в нього врізався електромобіль, яким керував хлопчик. Вона ледве втримала візок, щоб той не перевернувся і немовля не отримало травм. Батьки за хлопчиком, який керував машинкою, не вслідкували.

Видно, прибуткова ця справа — розважати дітей. Бо кількість машинок суттєво збільшилась. Кілька років уже працює прокат дитячих електромобілів на майданчику біля входу з боку вулиці Соборної. Там же паровозик та батут. А нещодавно ще одне місце «окупували» дитячі автомобілі — просто біля сходів до парку з вулиці Драгоманова. Тут же — й батут з’явився. До речі, за 7 хвилин катання дітей на електромобілі платять 30 гривень.

Спостерігаючи за «мурашником» біля обох входів до парку, складається враження, що то приїхали якісь «гастролери», щоб заробити під час літнього сезону на дитячих розвагах. Розпитувати хлопців та дівчат, які заманюють дітей до машинок і беруть гроші з їхніх батьків — марно, не хочуть назвати навіть прізвище підприємця, який дає їм таку роботу.

Але, виявляється, працюють вони легально і на дуже хороших умовах. Про це розповів Володимир Лапюк, заступник начальника міського управління ЖКГ:

— Спеціальних дозволів на роботу підприємцю ми не видаємо. Трест зеленого господарства укладає договір із підприємцем про те, що він, займаючись своєю діяльністю, буде обслуговувати ту територію, на якій її розгорнув: стежити за чистотою і так далі. Звичайно, вони можуть поставити стійки чи стрічкою обгородити, тобто показати межу, де дитина може кататися, і застерігати, щоб батьки поряд були. За інше — ні трест, ні управління відповідальності не несуть. Це безпосередньо відповідальність підприємця, адже він заробляє кошти і має дбати про техніку безпеки.

У тресті зеленого господарства надати будь-яку інформацію щодо діяльності прокату дитячих автомобілів відмовилися, аргументуючи, що й керівниця тресту, і її заступник — у відпустці. Ми звернулися до поліції, проте й там сказали, що це не сфера їхньої відповідальності.

Рішення про те, чи працюватиме прокат електромобілів у парку «Лебединка» приймалося на засіданні комісії з ТЕБ та НС минулого тижня.

Руслан Демуров, начальник управління з надзвичайних ситуацій:

— Так, справді, ми розглядали таке питання і дозволили працювати прокату. Проте цей дозвіл стосувався усіх атракціонів у Рівному у зв’язку з послабленням карантинних обмежень. Управління може проконтролювати лише те, як власники атракціонів дотримуються протиепідемічних заходів. На інше не маємо повноважень. Це прерогатива поліції.

Який з усього цього висновок? Дитячі розваги у парку, безперечно, мають бути. Але діяльність підприємців, які надають такі послуги, має бути врегульована. Бо це дуже нагадує ситуацію з базаром у центрі Рівного, який безконтрольно «розповзається» по навколишніх вулицях, а влада вже не може цьому дати раду.

Щодо загадкових підприємців, прізвища яких ніхто не хоче назвати, то рівняни мають знати — вони відповідають не тільки за безпеку, а й за сміття у парку — бо це їхня «плата» за можливість тут працювати.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також