Пільговий проїзд у Рівному: ні монетизації, ні компенсації

1889 0

Ми у соцмережах:

Пільговий проїзд у Рівному: ні монетизації, ні компенсації

Монетизації пільгового проїзду в Рівному не буде. Міські посадовці не просто про це заявляють, а й навіть подали на розгляд депутатів «альтернативний» проект — той, що й щороку. Бо возити пільговиків за рахунок приватних перевізників дешевше, аніж виплачувати гроші пасажирам.

Монетизація пільгового проїзду, в ідеалі, мала б зняти напругу між пасажирами та водіями маршруток, які часто або відмовляють у безплатному проїзді, або ж грубіянять пільговикам. Втім, зважаючи, що у Рівному близько 60 тисяч пільговиків і кожному щомісяця мали б виплачувати не менше 90 грн. компенсації за проїзд, з міського бюджету потрібно було б виділяти мінімум 64 млн. грн. на рік. А якщо врахувати, що деякі пільговики, відповідно до постанови Кабміну, мають мати вищі компенсації, то сума буде більшою.

На компенсацію перевізникам з бюджету потрібні більші суми. Так, міське управління транспорту уже зареєструвало проект програми щодо компенсації пільгового проїзду на наступний рік, де прописано, що потреба на 2019-й — 99,7 млн. грн.: з них на електротранспорт — 71,8 млн. грн, а на автомобільний транспорт — 27,9 млн. грн.

Подібні розрахунки управління подає щороку, але насправді з міського бюджету компенсують за перевезення пільговиків лише комунальному «Рівнеелектроавтотрансу». Цього року, до прикладу, на нього уже виділено 37 млн. грн. Натомість власникам маршруток останніми роками не виплачують компенсації взагалі. З міського бюджету виділили цього року лише півмільйона гривень на два маршрути — №43 та №44, які з’єднують Золотіїв та Басів Кут. Бо вони нерентабельні і ніхто з перевізників навіть не хотів їх обслуговувати.

Віталій Миронюк, начальник міського управління транспорту:

— Перевізники кажуть, що припинять возити пільговиків. Ми їм жодної копійки не платимо, а за останній тиждень одне дизельне пальне на 6 грн. подорожчало. Перевізники розуміють, що держава не виділяє коштів на пільгове перевезення, хоча саме вона його встановила. Поки що нам вдається знайти порозуміння, але боюся, що у грудні, коли будуть відбуватися конкурси на деякі маршрути, переможці відмовлятимуться підписувати договори, якщо там буде прописано пільгове перевезення пасажирів. У першу чергу, йтиметься про перевезення пенсіонерів за віком, яких у Рівному — 42 тис. Ще 25-30% пільговиків, яких перевозять рівненські тролейбуси та маршрутки, — приїжджі. А 99 млн. грн. навряд чи виділять, тим паче, що понадпланові надходження до бюджету скорочуються.

Віктор Шульга, начальник міського управління бюджету та фінансів:

Проводити монетизацію пільгового проїзду за рахунок місцевих бюджетів неправильно. Рівне ще має доходи і може більш-менш врегулювати питання щодо компенсації пільговикам. А багато місцевих бюджетів не мають такої можливості, тобто пільговики будуть у нерівних умовах. Ми вважаємо, що програма щодо пільгового перевезення, яку ми затверджуємо, на користь мешканцям.

Алла САДОВНИК.

Довідка РВ

На безкоштовний проїзд у міському транспорті у Рівному у 2019 році матимуть право 18 категорій пільговиків: ветерани війни (учасники бойових дій, інваліди війни); ветерани військової служби; ветерани органів внутрішніх справ; ветерани податкової міліції; ветерани Державної кримінально-виконавчої служби; ветерани Державної пожежної охорони; ветерани служби цивільного захисту; ветерани Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України; ветерани Національної поліції; особи, звільнені з військової служби, які стали інвалідами під час проходження військової служби; реабілітовані громадяни, які стали інвалідами внаслідок репресій або є пенсіонерами; громадяни, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи I категорії, II категорії (ліквідатори); інваліди, діти-інваліди та супроводжуюча особа інвалідів І групи або дітей-інвалідів (не більше одного супроводжуючого); діти з багатодітної сім’ї; діти-сироти; пенсіонери за віком; члени сім’ї військовослужбовця, який загинув чи помер або зник безвісти під час проходження військової служби; члени сім’ї загиблого учасника антитерористичної операції (АТО), операції об’єднаних сил (ОСС).


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також