Підготували електорат: чому результати виборів в ОТГ важливі для Порошенка й Тимошенко

1995 0

Ми у соцмережах:

За кільока днів до виборів в Олександрію приїздили нардепи Олег Ляшко та Андрій Лозовий - підтримати свого кандидата на посаду голови ОТГ, Миколу Шустова

Минулої неділі мешканці трьох новоутворених об’єднаних громад на Рівненщині обирали голів та депутатів. Ці вибори були особливими: по-перше, дві з ОТГ — неподалік Рівного, по-друге, політичним силам було важливо перемогти. Бо ж місцеві вибори для штабів — «розігрів» перед великими виборами наступного року: президентськими у березні та парламентськими у жовтні.

Найзапекліша боротьба за посаду голови була в Олександрійській ОТГ, в яку, окрім однойменної сільради, увійшла Заборольська. Вибори виграв 42-річний висуванець Радикальної партії Микола Шустов, який доти головував у Заборолі. Він набрав 49% голосів виборців, удвічі обігнавши свого найближчого конкурента.

За день до виборів Рівненський районний суд зняв пана Шустова із реєстрації. Позов подала інша кандидатка, Валентина Солощук, яка підмітила, що у держреєстрі немає офіційно зареєстрованого районного осередку Радикальної партії, який висував Миколу Шустова.

Житомирський апеляційний суд рішення суду першої інстанції скасував у передвиборчу ніч, а суддя районного суду Сергій Коробов отримав у свою сторону образи від представників Радикальної партії і заявив, що подаватиме скаргу до Вищої ради правосуддя через тиск, зокрема, нардепа Андрія Лозового.

Щодо виборів депутатів, то найбільше місць в Олександрійській ОТГ отримали представники «Батьківщини» — сім. Самовисуванці — шість, Аграрна партія — п’ять, БПП — чотири, Радикальна партія та УКРОП — по два.

У Шпанівській ОТГ боротьби за посаду голови не було. Єдиний кандидат, висунутий від БПП, Микола Столярчук набрав 93% голосів. Досі пан Столярчук очолював однойменну сільраду.

Найбільше місць у депутатському корпусі отримали Аграрна партія (шість) та УКРОП (п’ять). БПП матиме чотирьох депутатів, Радикальна партія та «Народний фронт» — по три, «Батьківщина» — два, «Самопоміч», «Громадянська позиція» — по одному. Також у раді буде один самовисуванець.

На виборах у громаді, до слова, Комітет виборців України зафіксував порушення: у приміщенні дільниці села Малий Олексин були агітаційні матеріали партії «УКРОП».

У Повчі Дубенського району перемогу на виборах голови ОТГ здобула голова Повчанської сільради та висуваниця від БПП Інна Іванюк. Її підтримали 82% тих, хто прийшов на дільниці.

БПП у цій ОТГ матиме і найбільше депутатів — п’ять. «Батьківщина» — чотирьох, Аграрна партія, УКРОП, Радикальна партія — по одному. Ще до ради пройшло двоє самовисуванців.

Явка, до слова, була невисокою. Найбільше прийшло проголосувати у Повчанській ОТГ — 64% виборців, в Олександрійській — 56%, у Шпанівській — 41%.

Вибори до згаданих ОТГ, можна сказати, виграв БПП. Хоча має порівняно однакову кількість депутатів з «Батьківщиною», отримав двох голів ОТГ. Близько до цих політсил, які змагаються за президентське крісло у країні, — Аграрна партія.

Вибори місцевих депутатів — не найкращий показник для ймовірного успіху політичних сил на парламентських та президентських виборах. Проте депутати та голови ОТГ — це ресурс для майбутніх виборів, від якого залежатиме успіх кандидатів у президенти чи народні депутати у тому чи іншому населеному пункті.

На Рівненщині, зазначимо, уже створено 28 ОТГ — фактично третина із запланованих. Проте тільки дві із тих, що вже самостійно працювали минулого року, виявилися недотаційними, тобто спроможними самотужки заробляти на власне утримання: Клесівська у Сарненському районі та Крупецька у Радивилівському.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також